Czy istnieją uniwersalne zasady żywieniowe, które mogą pomóc każdemu odżywiać się zdrowo? Udowadniamy, że tak! Poznajcie 10 zasad rozsądnego żywienia, które pozwolą Wam czuć się dobrze.
1. Stawiaj na nieprzetworzoną żywność. Bazuj na produktach nieprzetworzonych tworząc z nich własne smaczne kompozycje i potrawy. Im większa ilość składników w produkcie, zwłaszcza takich, których nie rozpoznajesz, tym gorzej. Pasty rybne niemal bez ryby, parówki niemal bez mięsa, pasztety, konserwy, wędliny naszpikowane białkiem sojowym to nie legendy miejskie, a smutna rzeczywistość. Dlatego czytaj składy i wybieraj zdrowo! 2. Nie wypijaj zbędnych kalorii. Zrezygnuj z soków kartonowych, napojów gazowanych i niegazowanych, napojów energetycznych i smakowych. Wybieraj dobrej jakości herbaty, napary owocowe oraz przede wszystkim wodę! 3. Jedz co najmniej 3-4 wartościowe posiłki dziennie. Jeśli dobrze funkcjonujesz na 5 posiłkach to jedz 5, ale nie podjadaj. Podjadanie to naprawdę spory wróg w utrzymaniu prawidłowej sylwetki i zdrowia. 4. Pilnuj wielkości nakładanych porcji. Nakładając na duży talerz furę jedzenia i robiąc to za każdym razem kiedy spożywamy posiłek, nie ma takiej możliwości abyśmy nie zaczęli systematycznie tyć. Posiłki nakładaj na mniejsze talerze oraz dbaj o to, by przynajmniej połowa zapełniona była warzywami. Ta prosta zasada pomoże w utrzymaniu prawidłowej wagi. 5. Ciesz się jedzeniem… powoli! Eliminuj sytuacje, w których sięgasz po posiłki w biegu. Kupowane na szybko przekąski to często wysokokaloryczne produkty, bogate w węglowodany proste i tłuszcz po których szybko stajemy się głodni. Nie dostarczają Ci także witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowej pracy organizmu. Drożdżówka albo bułka z ciasta francuskiego z pieczarkami to nie jest wartościowy posiłek! 6. Sięgaj po słodką alternatywę. Jeśli bardzo zależy Ci na czymś słodkim w ciągu dnia wybierz zdrowszą alternatywę i staraj się by nie była zbyt kaloryczna. Ostatnio na naszym blogu publikowaliśmy przykłady deserów, które świetnie smakują i są zdrowe, spróbuj! Jeśli jednak zdarzyło Ci się zjeść coś kalorycznego postaraj się poruszać więcej niż zazwyczaj. Idź na spacer, wybierz schody, posprzątaj w domu, zmniejsz porcję jedzenia na kolację. 7. Zaczekaj z dokładką. Bywa, że jedno danie powoduje w nas niedosyt. W takiej sytuacji zawsze warto odczekać ok. 15 minut. Może się okazać, że po tym czasie już nie będzie wymagana dokładka. Mózg nie od razu otrzymuje sygnał o sytości. 8. Zapomnij o dietach monoskładnikowych. Jedz różnorodnie. Potrzebujesz zarówno białka, węglowodanów jak i tłuszczów. Wybieraj je jednak mądrze. 9. Nie objadaj się na noc. Osoby zdrowe powinny spożywać kolację na 2-3 godziny przed snem. Kolacja powinna być najlepiej łatwostrawna i niezbyt duża. Noc nie jest czasem wzmożonego trawienia, a regeneracji. Jeśli rano często czujecie się zmęczeni, sprawdźcie, czy nie stoją za tym zbyt obfite posiłki spożywane przed snem. 10. Powiedz NIE słonym i niezdrowym przekąskom! Zrezygnuj z przekąsek takich jak paluszki, chipsy, krakersy czy orzechy w panierkach. Są małe, kaloryczne, zawierają mnóstwo soli, często również wzmacniacze smaku i zapachu, które upośledzają funkcjonowanie kubków smakowych.