BAKŁAŻANY NADZIEWANE KUSKUSEM Z POMIDOROWĄ SALSĄ

Nie trzeba wiele, by zachwycić wielu… szczególnie w kuchni, w której liczy się smak. Lubicie bakłażana i kuskus? To danie jest dla Was. Wolicie mięso? Nic prostszego – dodajcie swoje ulubione. Taki obiad to będzie strzał w dziesiątkę.

SKŁADNIKI NA BAKŁAŻANA:

  • 1 spory bakłażan,
  • 1 szklanka kuskusu,
  • 1 średnia cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina startego parmezanu,
  • kilka pieczarek lub pół szklanki startych: marchewki i selera,
  • oliwa lub olej z pestek winogron do smażenia,
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie.

SKŁADNIKI NA SALSĘ:

  • 2 średnie pomidory,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • opcjonalnie: 1/2 czerwonej cebuli,
  • natka pietruszki – do posypania,
  • sól, oliwa.

PRZYGOTOWANIE BAKŁAŻANA:
Przekrawamy bakłażana wzdłuż na pół i wydrążamy delikatnie środek. „Łódeczki” posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut. W tym czasie zalewamy kuskus wodą i odstawiamy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kroimy w niewielką kostkę wydrążone cząstki bakłażana, cebulę, czosnek oraz pieczarki (jeśli chcemy je dodać). Smażymy powoli na oliwie, żeby wszystko się poddusiło. Dodajemy startą włoszczyznę (opcjonalnie). Gdy wszystko będzie miękkie, dodajemy kuskus i chwilę smażymy, doprawiamy do smaku. Z przekrojonego bakłażana usuwamy kropelki wody (papierowym ręcznikiem) i jeszcze raz delikatnie solimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy wybrane zioła. Napełniamy łódeczki bakłażanowe nadzieniem z kuskusa i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 180°C.
PRZYGOTOWANIE SALSY
Podczas, gdy bakłażan się zapieka, przygotowujemy salsę. Kroimy w dość drobną kostkę pomidory, paprykę oraz czerwoną cebulę. Doprawiamy delikatnie do smaku solą oraz oliwą. Do salsy dodajemy dużo pietruszki – ale już na samym końcu, by nie straciła witamin!
PODANIE:
Gdy uznamy, że bakłażan jest zapieczony, posypujemy go tartym parmezanem i wkładamy jeszcze na jakieś 5-7 minut do piekarnika. Po wyjęciu, na wierzch bakłażana, układamy salsę (nie bójmy się polać całości sosem, który wycieknie ze świeżych warzyw!). Podajemy ze świeżym chlebkiem np. pita. Takiego bakłażana można podać również w wersji mięsnej (dodając np. mięso mielone).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *