Mango pochodzi z Indii. Do Europy dotarło w XVI wieku i coraz częściej gości w naszych kuchniach. Dobre, dojrzałe mango powinno mieć odcienie koloru zielonego, żółtego i czerwonego oraz być odpowiednio miękkie. O dobrej jakości mango świadczy również przyjemny zapach przy końcu szypułki. Doskonale komponuje się z limonką i imbirem.
SKŁADNIKI: (2 porcje)
- duże, dojrzałe mango,
- 500 ml gazowanej wody mineralnej,
- sok z 1 limonki i plasterki do dekoracji,
- 1 łyżka brązowego cukru,
- kilka listków świeżej mięty.
PRZYGOTOWANIE:
Mango kroimy i blendujemy. Dolewamy wodę oraz sok z limonki; Następnie dodajemy cukier i miętę. Blendujemy do uzyskania gładkiego płynu, dosładzamy według uznania. Podajemy w wysokich szklankach udekorowanych cukrem i plasterkami limonki. Nic nie gasi pragnienia lepiej. Spróbujcie koniecznie!