Ajiaco bogotano – zupa rodem z Kolumbii

Zupa o tej rzadko spotykanej nazwie popularna jest w Kolumbii i na Kubie. Jej podstawowym elementem są ziemniaki, kurczak i mleko, choć wielu zaskakuje połączenie tych smaków z m.in. awokado, kukurydzą lub kaparami. Bez obaw, kolumbijczycy wiedzą co dobre, a sam przepis ma ponad 1000 lat!

Składniki (4 porcje):

  • ziemniaki – obrane i pokrojone w kostkę (700 g),
  • ziemniaki – oskrobane, pokrojone w grube plastry (400 g),
  • pierś z kurczaka (4 – 8 sztuk),
  • mleko (0,6 litra),
  • woda (0,6 litra),
  • kukurydza (150 g),
  • cebula (1 sztuka),
  • czosnek (1 ząbek),
  • oliwa z oliwek (2 łyżki),
  • suszony tymianek (1/2 łyżki),
  • świeżo posiekana kolendra i natka pietruszki (po 1 łyżce),
  • sól, pieprz (do smaku).

Dodatki:

  • kapary (odsączone – 5 łyżek),
  • śmietana 18% (200 ml),
  • awokado dojrzałe (1 sztuka).

Przygotowanie:

W dużym rondlu, choć na małym ogniu, rozgrzewamy oliwę, w której smażymy posiekaną cebulę do momentu jej zeszklenia. Dodajemy czosnek oraz tymianek i smażymy jeszcze przez minutę lub dwie. Wcześniej pokrojone na kawałki filety z kurczaka wrzucamy do rondla, zwiększamy ogień i smażymy na złoto. Następnie do rondla wlewamy mleko oraz wodę, doprowadzamy do wrzenia, dodajemy sól i pieprz do smaku, a następnie wrzucamy ziemniaki (zarówno plastry jak i kostkę). Wszystko gotujemy dobre 40 minut na małym ogniu. Po tym czasie, za pomocą łyżki cedzakowej, wyjmujemy ugotowane kawałki kurczaka i odkładamy do przestygnięcia. Jeśli będą już chłodne, kroimy je na mniejsze cząstki.

Tymczasem wracamy do zupy. Energicznie mieszamy całą zawartość garnka, co zagęści nieco zupę. Wsypujemy kukurydzę i gotujemy aż zmięknie (10 minut powinno wystarczyć), następnie wrzucamy zioła i kurczaka, chwilę gotujemy i zestawiamy z ognia. Do osobnych miseczek nakładamy kapary, śmietanę oraz plastry obranego awokado. Zupę podajemy w głębokich miskach, do których goście, wedle uznania mogą dodawać kapary, awokado lub śmietanę.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *