Apetyczne dressingi do wiosennych sałat

Wiosna to czas świeżych warzyw i owoców. Sięgajmy po nie i twórzmy zdrowe i apetyczne sałatki! Wspólnie z Fit & Easy przygotowaliśmy dla Was przepisy na wyjątkowo smaczne dressingi, które urozmaicą i podkreślą smak Waszych sałatek.

Dressing Green Goddess

Ziołowy dressing o wielu odsłonach, którego bazą może być jogurt lub oliwa z oliwek. Jego smak budują zioła, które można zmieniać według upodobań, aby uzyskać różny efekt za każdym razem. Wystarczy zachować odpowiednie proporcje. Pasuje do większości klasycznych kompozycji sałatkowych. Na początek polecamy klasyczne zestawienie z bazylią, pietruszką i dymką lub bardziej orientalne: z bazylią, kolendrą i dymką.

Składniki:

  • 2/3 szklanki jogurtu lub 10 łyżek oliwy z oliwek
  • Garść świeżej bazylii
  • Garść posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
  • 4 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
  • 4 1 duży ząbek czosnku
  • Łyżeczka soku z cytryny
  • Sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku i dokładnie blendujemy.

Dressing Orientalny

Wyrazisty w smaku, doskonale nadaje się do sałatek z kurczakiem, wołowiną, wieprzowiną lub krewetkami. Dobrze komponuje się również z marchewką, papryką, pomarańczą, grejpfrutem oraz granatem.

Składniki:

  • 8 łyżek oliwy o łagodnym smaku (może być także dobrej jakości olej rzepakowy)
  • 2 łyżki jasnego sosu sojowego
  • Mały kawałek startego imbiru (1×1 cm)
  • Sok z połowy limonki (około 2 łyżek)
  • ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
  • ¼ łyżeczki curry

PRZYGOTOWANIE: Jasny sos sojowy można zastąpić ciemnym, ale należy pamiętać o tym, że ten drugi ma bardziej intensywny smak. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do gotowego dressingu można dodać łyżeczkę sezamu dla podkreślenia smaku.

Dressing Limonkowy z Mango

Dla miłośników świeżych orientalnych smaków, idealny do sałatek z kurczakiem lub krewetkami, a także z pikantnymi dodatkami.

Składniki:

  • 1 dojrzałe mango
  • 1 limonka
  • 5-6 listków świeżej mięty
  • ½ łyżeczki płynnego miodu lub syropu z agawy
  • 1/3 szklanki oliwy z oliwek o łagodnym smaku (może być także dobrej jakości olej rzepakowy)
  • 1/3 szklanki przegotowanej wody (w temperaturze pokojowej)
  • Odrobina soli do smaku

PRZYGOTOWANIE: W pojemniku blendera dokładnie mieszamy oliwę z wodą, miodem i miętą. Doprawiamy odrobiną soli do smaku. Mango obieramy i kroimy w dużą kostkę, a następnie dodajemy do oliwy z przyprawami i ponownie blendujemy całość. Dressing wstawiamy do lodówki na ½ godziny, aż do połączenia się składników.

Smacznego!

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *