Składniki:
- 2/3 szklanki jogurtu lub 10 łyżek oliwy z oliwek
- Garść świeżej bazylii
- Garść posiekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
- 4 łyżki posiekanego szczypioru z dymki
- 4 1 duży ząbek czosnku
- Łyżeczka soku z cytryny
- Sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki umieszczamy w pojemniku i dokładnie blendujemy.
Dressing Orientalny
Wyrazisty w smaku, doskonale nadaje się do sałatek z kurczakiem, wołowiną, wieprzowiną lub krewetkami. Dobrze komponuje się również z marchewką, papryką, pomarańczą, grejpfrutem oraz granatem.
Składniki:
- 8 łyżek oliwy o łagodnym smaku (może być także dobrej jakości olej rzepakowy)
- 2 łyżki jasnego sosu sojowego
- Mały kawałek startego imbiru (1×1 cm)
- Sok z połowy limonki (około 2 łyżek)
- ¼ łyżeczki pieprzu cayenne
- ¼ łyżeczki curry
PRZYGOTOWANIE:
Jasny sos sojowy można zastąpić ciemnym, ale należy pamiętać o tym, że ten drugi ma bardziej intensywny smak. Wszystkie składniki blendujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Do gotowego dressingu można dodać łyżeczkę sezamu dla podkreślenia smaku.
Dressing Limonkowy z Mango
Dla miłośników świeżych orientalnych smaków, idealny do sałatek z kurczakiem lub krewetkami, a także z pikantnymi dodatkami.
Składniki:
- 1 dojrzałe mango
- 1 limonka
- 5-6 listków świeżej mięty
- ½ łyżeczki płynnego miodu lub syropu z agawy
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek o łagodnym smaku (może być także dobrej jakości olej rzepakowy)
- 1/3 szklanki przegotowanej wody (w temperaturze pokojowej)
- Odrobina soli do smaku
PRZYGOTOWANIE:
W pojemniku blendera dokładnie mieszamy oliwę z wodą, miodem i miętą. Doprawiamy odrobiną soli do smaku. Mango obieramy i kroimy w dużą kostkę, a następnie dodajemy do oliwy z przyprawami i ponownie blendujemy całość. Dressing wstawiamy do lodówki na ½ godziny, aż do połączenia się składników.
Smacznego!
Dużo lepiej jest przygotować dressing w domu niż stawiać na te sklepowe, które często zawierają dodatek cukru czy sztucznych dodatków…
Dlatego właśnie podsuwamy pomysły na smaczne dressingi, które można przygotować samodzielnie 🙂