Arbuzowe przepisy

Smak arbuza to kwintesencja letnich dni! Ten soczysty owoc ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Spróbuj naszych pomysłów i przygotuj dania z arbuzem w roli głównej!

  Sałatka z arbuzem i serem feta

Składniki:

  • 500 g arbuza (bez pestek)
  • 50 g sera feta
  • 1/4 szklanki obranych pistacji
  • 1/4 szklanki listków świeżej mięty

Dressing:

  • 2 łyżki miodu lub 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka drobno startego imbiru
  • sok z 1 limonki
  • świeżo zmielony czarny pieprz

PRZYGOTOWANIE: Składniki dressingu wymieszać w miseczce. Do salaterek włożyć kawałeczki arbuza, posypać pokruszonym serem feta i posiekanymi pistacjami. Polać dressingiem i posypać listkami świeżej mięty.

Chłodnik arbuzowo-pomidorowy

Składniki:

  • 2 większe pomidory np. malinowe
  • 400 g miąższu arbuza (bez skóry)
  • 10 obranych migdałów
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 2 łyżeczki oliwy extra vergine
  • sól i pieprz
  • Do podania: 100g fety, rukola, sól i pieprz

PRZYGOTOWANIE: Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić na kawałki odcinając twarde szypułki, włożyć do miski. Miąższ arbuza oczyścić z nasion, włożyć do pomidorów. Dodać obrane migdały, obrany czosnek i cebulkę, ocet, oliwę, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wszystko zmiksować blenderem. Przecedzić przez sitko do czystego naczynia (szklanego lub ceramicznego) i wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. Nałożyć na głębokie talerze i posypać pokruszonym serem feta oraz rukolą.

Arbuzowe orzeźwienie

Składniki:

  • 500 ml dobrej herbaty
  • 1 kg arbuza
  • Kilka listków świeżej melisy
  • 1 cytryna
  • Brązowy cukier

PRZYGOTOWANIE: Zaparzyć herbatę i odstawić aż do wystygnięcia. Łyżką wydrążyć w arbuzie kilka kulek, włożyć do pojemnika i zamrozić. Resztę arbuza przełożyć do misy blendera i dokładnie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Do dzbanka w połowie napełnionego lodem dodać zmiksowanego arbuza, zamrożone wcześniej arbuzowe kulki, listki melisy oraz jedną cytrynę pokrojoną w plastry. Całość zalać naparem z herbaty.

Smacznie i bardzo orzeźwiająco! Spróbujcie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *