Smak arbuza to kwintesencja letnich dni! Ten soczysty owoc ma również szerokie zastosowanie w kuchni. Spróbuj naszych pomysłów i przygotuj dania z arbuzem w roli głównej!
Sałatka z arbuzem i serem fetaSkładniki:
- 500 g arbuza (bez pestek)
- 50 g sera feta
- 1/4 szklanki obranych pistacji
- 1/4 szklanki listków świeżej mięty
Dressing:
- 2 łyżki miodu lub 3 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżka drobno startego imbiru
- sok z 1 limonki
- świeżo zmielony czarny pieprz
Składniki:
- 2 większe pomidory np. malinowe
- 400 g miąższu arbuza (bez skóry)
- 10 obranych migdałów
- 1 mały ząbek czosnku
- 1 cebulka szalotka
- 2 łyżeczki octu winnego
- 2 łyżeczki oliwy extra vergine
- sól i pieprz
- Do podania: 100g fety, rukola, sól i pieprz
PRZYGOTOWANIE:
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Miąższ pokroić na kawałki odcinając twarde szypułki, włożyć do miski. Miąższ arbuza oczyścić z nasion, włożyć do pomidorów. Dodać obrane migdały, obrany czosnek i cebulkę, ocet, oliwę, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i wszystko zmiksować blenderem. Przecedzić przez sitko do czystego naczynia (szklanego lub ceramicznego) i wstawić do lodówki na minimum godzinę do schłodzenia. Nałożyć na głębokie talerze i posypać pokruszonym serem feta oraz rukolą.
Arbuzowe orzeźwienie
Składniki:
- 500 ml dobrej herbaty
- 1 kg arbuza
- Kilka listków świeżej melisy
- 1 cytryna
- Brązowy cukier
PRZYGOTOWANIE:
Zaparzyć herbatę i odstawić aż do wystygnięcia. Łyżką wydrążyć w arbuzie kilka kulek, włożyć do pojemnika i zamrozić. Resztę arbuza przełożyć do misy blendera i dokładnie zmiksować, aż do uzyskania gładkiej masy. Do dzbanka w połowie napełnionego lodem dodać zmiksowanego arbuza, zamrożone wcześniej arbuzowe kulki, listki melisy oraz jedną cytrynę pokrojoną w plastry. Całość zalać naparem z herbaty.
Smacznie i bardzo orzeźwiająco! Spróbujcie!