Awokado to daleki kuzyn popularnej w Polsce gruszki, co już na starcie wzbudza naszą sympatię! Jego owoce doceniane są za maślaną konsystencję, smak i walory odżywcze. Te pozwalają nam podobno uniknąć poważnych chorób, w tym również otyłości!
Jeśli jeszcze nie wprowadziliście awokado do swojej diety, sprawdźcie dlaczego warto:
Dla pragnących wprowadzić awokado do swojej diety, mamy przepis na jedno z naszych ulubionych dań, które serwowane jest w Restauracjach Olimp w ramach akcji Roślinne Poniedziałki.
Spróbujcie! Burrito z awokado.
Jeśli jeszcze nie wprowadziliście awokado do swojej diety, sprawdźcie dlaczego warto:
- Jest tłuste, lecz zdrowe!
- Jest doskonałym pożywieniem dla mózgu
- Pomaga przyswajać składniki odżywcze
- Obniża poziom złego cholesterolu
- Obniża ciśnienie krwi
- Źródło dobrego samopoczucia
- Bogactwo przeciwutleniaczy
Dla pragnących wprowadzić awokado do swojej diety, mamy przepis na jedno z naszych ulubionych dań, które serwowane jest w Restauracjach Olimp w ramach akcji Roślinne Poniedziałki.
Spróbujcie! Burrito z awokado.
Składniki:
- sos – jak do chilli sin carne (przepis poniżej)
- 200 g dojrzałego awokado
- 50 g czerwonej cebuli
- 15 ml sok z limonki
- kilka liści kolendry
- sól
- pieprz
- Tortilla pszenna
PRZYGOTOWANIE:
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski, cebulę natomiast w cienkie pióra. Na środek tortilli układamy w pierwszej kolejności ok. pół pokrojonego awokado, skrapiamy je sokiem z limonki i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na awokado dodajemy nieco pokrojonej w pióra cebuli, a następnie chilli sin carne – należy pamiętać by ilość składników umożliwiała domknięcie burrito z każdej strony. Tortillę zawijamy zaczynając od dolnej i górnej części, a następnie domykamy boki tortilli. Tak ułożoną można ponownie przypiec na suchej patelni.
Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w paski, cebulę natomiast w cienkie pióra. Na środek tortilli układamy w pierwszej kolejności ok. pół pokrojonego awokado, skrapiamy je sokiem z limonki i doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem. Na awokado dodajemy nieco pokrojonej w pióra cebuli, a następnie chilli sin carne – należy pamiętać by ilość składników umożliwiała domknięcie burrito z każdej strony. Tortillę zawijamy zaczynając od dolnej i górnej części, a następnie domykamy boki tortilli. Tak ułożoną można ponownie przypiec na suchej patelni.
Chilli sin carne.
Składniki:
- 800 g pomidorów krojonych z puszki
- 300 g cebuli
- 250 g fasoli czerwonej z puszki
- 200 g granulatu sojowego
- 200 g kukurydzy konserwowej
- 100 g ryżu
- 15 g czosnku
- 20 g przyprawy do mięsa mielonego
- 15 ml sosu sojowego
- 15 g cukru
- 5 g papryki ostrej wędzonej
- 3 g kminu rzymskiego mielonego
- sól, pieprz
- świeża kolendra, ew. pietruszka.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie:
Granulat sojowy zalać litrem gorącej wody i gotować przez około 5 minut, tak, by wsiąknął znaczną jej część. Odsączyć granulat na sitku. Na rozgrzany olej dodać pokrojoną cebulę, poddusić, następnie dodać przeciśnięty czosnek. Po chwili dodać odsączony granulat sojowy oraz znaczną ilość przyprawy do mięsa mielonego. Dodać po łyżce papryki wędzonej oraz kuminu, oraz 2-3 łyżki sosu sojowego. Smażyć, mieszając co jakiś czas. Granulat powinien się przyrumienić i przejść smakiem przypraw. Następnie dodajemy pomidory krojone i ryż oraz lekko dosładzamy nasze danie i gotujemy dalej. Dodajemy przecedzoną fasolę i kukurydzę oraz doprawiamy solą, pieprzem, ew. papryką ostrą. Podajemy posypane świeżą kolendrą.
Granulat sojowy zalać litrem gorącej wody i gotować przez około 5 minut, tak, by wsiąknął znaczną jej część. Odsączyć granulat na sitku. Na rozgrzany olej dodać pokrojoną cebulę, poddusić, następnie dodać przeciśnięty czosnek. Po chwili dodać odsączony granulat sojowy oraz znaczną ilość przyprawy do mięsa mielonego. Dodać po łyżce papryki wędzonej oraz kuminu, oraz 2-3 łyżki sosu sojowego. Smażyć, mieszając co jakiś czas. Granulat powinien się przyrumienić i przejść smakiem przypraw. Następnie dodajemy pomidory krojone i ryż oraz lekko dosładzamy nasze danie i gotujemy dalej. Dodajemy przecedzoną fasolę i kukurydzę oraz doprawiamy solą, pieprzem, ew. papryką ostrą. Podajemy posypane świeżą kolendrą.
A może zechcecie pochwalić się swoimi przepisami na dania z awokado w roli głównej? 🙂