Babeczki w wersji wytrawno-obiadowej? Czemu nie! Świetny pomysł, proste i szybkie wykonanie, a efekt imponujący. Nie obejdzie się bez dokładki. Oryginalny sposób na podanie ziemniaczanego purée.
SKŁADNIKI:
- 1 kg ziemniaków,
- ok. 1,5 szklanki mleka,
- 5 dag masła,
- 10 dag startego parmezanu,
- 20 dag pomidorków koktajlowych,
- 1/2 strąka kolorowej papryki,
- 10 dag różyczek brokuła,
- zioła prowansalskie,
- mielona gałka muszkatołowa,
- pieprz, sos sojowy Kikkoman,
- 6 sztuk papierowych foremek na babeczki.
Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, odcedzamy i gorące mielimy lub przeciskamy przez praskę. Masę ziemniaczaną mieszamy z masłem. Doprawiamy gałką muszkatołową, sosem Kikkoman i pieprzem. Następnie, energicznie mieszając, cienkim strumyczkiem, dolewamy gorące mleko. Mieszanie przerywamy w chwili, gdy purée będzie gładkie i puszyste. Pamiętajmy, że zbyt długie mieszanie, sprawi, że będzie gumowate i ciągnące. Przygotowane ziemniaki umieszczamy w szprycy cukierniczej i do papierowych foremek wyciskamy po jednej rozetce. Do każdej wkładamy pomidorek koktajlowy, dekorujemy różyczkami brokuła i paseczkami papryki. Na koniec posypujemy startym parmezanem. Pieczemy na rumiano przez około 10–15 minut w temp. 180°C. Pod koniec pieczenia możemy, na wierzch, dodać sos Kikkoman TERIYAKI HONEY & GARLIC. Piękna i niezwykle apetyczna dekoracja talerza – gotowa. Doskonale sprawdzą się jako przystawka lub zastąpią tradycyjną porcję ziemniaczanego purée.