Blendery, wyciskarki, sokowirówki… Jak robić soki?

Lato w pełni. Naturalnie o tej porze roku zdrowiej się odżywiamy, jemy lżej, pijemy więcej wody i soków. Wszystko dlatego, że mamy pod ręką świeże owoce i warzywa. Lato pobudza w nas chęć na swojskie smaki i to dlatego mniej popularne są teraz pomarańcze, mandarynki czy banany.

Gdy chcemy robić własne soki lub smoothies problem często stanowi znalezienie odpowiedniego sprzętu. Sklepy oferują nam wielki wybór, ale jak można określić, co naprawdę się przyda? Żelazną zasadą jest dopasowanie mocy urządzenia do produktu, który chcemy przetworzyć. Roboty kuchenne o delikatnej konstrukcji nie poradzą sobie z twardą marchwią, zaś koktajlu nie da się zrobić w sokowirówce.

Oto najważniejsze cechy sprzętu kuchennego, którego używamy do zdrowych soków:

Sokowirówka

bigstock-Apple-juice-on-juicer-machine--74257114  

Sokowirówka to mocna, ciężka maszyna, której najważniejszą część stanowi wirująca płyta z ząbkami, na którą z góry upuszczamy produkty do zmielenia. Siła obrotu tarczy oddziela od soku suche części produktu,  wpadające do osobnego naczynia, co w efekcie daje wilgotną pulpę pełną błonnika i sok o dużej klarowności. W sokowirówce można przetwarzać właściwie wszystkie owoce i warzywa, od arbuzów po ziemniaki, ze skórkami włącznie, jednak trudno jest uzyskać zadowalające efekty przy warzywach liściowych czy drobnych owocach jagodowych.

Wady:
  •  głośna praca
  • skomplikowane czyszczenie – uwaga na ostrą tarczę!
Zalety:
  • duża moc maszyny i szybki czas pracy
  • klarowność uzyskanego soku

Wyciskarka

bigstock-healthy-eating-vegetarian-foo-95531951

Działanie wyciskarki opiera się na podobnym sposobie, co sokowirówka, jednak uzyskane dzięki niej soki są zupełnie inne. Mamy do wyboru dwa rodzaje wyciskarek:

  • ręczna – ten gadżet znamy wszyscy. Wyciskarki są w użyciu od lat, różni je tylko cena i wygląd. Mechanizm polega na zgniataniu miąższu owocu za pomocą siły nacisku – albo bezpośrednio, siłą własnych rąk, albo za pomocą dźwigni. Kształt ręcznej wyciskarki dopasowany jest do owocu – sprawdza się tylko przy tych miękkich, z mocną skórką, przede wszystkim cytrusach. Działa szybko i prosto, plus ma walor estetyczny – designerska wyciskarka dźwigniowa stanowi ozdobę każdej kuchni.
  • mechaniczna – maszyna na pierwszy rzut oka podobna do sokowirówki. Technologia wycisku jest tu jednak dwuetapowa – maszyna miażdży owoc aż powstanie pulpa, z której wyciskany jest sok pełen błonnika, nienapowietrzony i dłużej zachowujący świeżość.
Wady:
  • gęste, nieklarowne soki
  • długa praca
Zalety:
  • zachowanie wartości odżywczych soku
  • wydajność – uzyskiwanie największej ilości soku

Blender

bigstock-healthy-eating-cooking-veget-93190658  

Blender to rodzaj robota kuchennego o szerokim zastosowaniu. Centralną jego częścią jest system obrotowych noży, które mielą dany produkt. Nie da się w nim uzyskać soku bez dolania wody, bo pulpa nie jest oddzielana od płynu. Wyróżniamy dwa rodzaje blenderów

  • ręczny – jest mały i łatwy w przenoszeniu, dzięki niewielkiej wadze i wyprofilowaniu dostosowanemu do kształtu dłoni przydaje się w wielu sytuacjach, np. gdy robimy szklankę smoothie albo garnek gorącej zupy-krem.
  • kielichowy – stojący robot kuchenny o większej mocy przerobowej niż maszyny przenośne. Składa się z wysokiego pojemnika opartego na silniku i noży obracających się w centrum maszyny. Taki blender potrafi skruszyć lód, zrobić hummus i utrzeć sos. Ostrożnie z gorącymi potrawami – kielich blendera łatwo przewodzi ciepło.
Wady:
  • niewielka moc
  • brak funkcji wyciskania
Zalety:
  •  kompatybilność i łatwość używania
  • wielozadaniowość

Wniosek? Kupując sprzęt trzeba mieć na uwadze produkt, który chcemy mieć. Soki klarowne da nam sokowirówka, gęste nieklarowne – wyciskarka, a do smoothie niezastąpiony jest blender.

Śmiało możemy stwierdzić, że soki i smoothie to nasza specjalność. Gdy tylko będziecie mieli chęć wypróbować zdrowe i pyszne dania, które tworzą nasi szefowie kuchni zapraszamy do restauracji Olimp w Krakowie na ul. Życzkowskiego 20 w budynku Software Park Avia.

4 komentarze

  • cloudy pisze:

    fajne zestawienie, marzy mi się profesjonalna sokowirówka, ale nie mam na nią miejsca w kuchni! ;C póki co dobrze sobie radzę z moim blenderem ręcznym od Morphy Richards, przy okazji zastępuje mi mikser! 😉

  • Dagmara pisze:

    Jeśli wyciskać soki to tylko w wyciskarce pionowej, ze względu na funkcję przepłukiwania i łatwość wyciskania nawet produktów liściastych. Osobiście używam https://terapiasokami.pl/wyciskarka-hurom-hz-alpha i jestem bardzo zadowolona. Trochę kosztuję ale mam jakość i spokój na lata. Soki wychodzą rewelacyjne. Poza tym na zdrowiu nie ma co oszczędzać.

  • Weronika pisze:

    Ja mam na oku wyciskarkę Philipiaka ale przyznaje że nie znam się na niuansach technicznych więc nie wiem czy akurat ta jest pionowa czy pozioma?

  • Weronika pisze:

    Ja mam na oku wyciskarkę Slow Juicer PH 1007 ale przyznaje że nie znam się na niuansach technicznych więc nie wiem czy akurat ta jest pionowa czy pozioma?

Skomentuj cloudy Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *