Boczek w orientalnym stylu BBQ

Tradycyjny boczek w nowoczesnym wydaniu! Prosty i nieszablonowy obiad, dzięki któremu zaskoczysz siebie i bliskich! Wypróbuj nasze połączenie boczku i orientu.

Składniki:

  • 125 ml pikantnego sosu z chili i pomidorami,
  • 20 ml chińskiego wina śliwkowego,
  • 2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków,
  • 1 łyżeczka przyprawy Curry,
  • 750 g boczku wieprzowego,
  • ryż,
  • sól. 

PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie marynaty dla boczku:
Mieszamy pikantny sos z chilli i pomidorów z winem śliwkowym. Dodajemy przyprawę pięciu smaków i curry. Marynatę doprawiamy solą wedle uznania. Boczek marynujemy przez ok. 8 godzin.
Pieczenie boczku:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy w nim boczek, do momentu aż zrobi się miękki. Następnie podlewamy go przygotowaną wcześniej marynatą. Ponownie wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie gotujemy ryż. Boczek kroimy na kawałki i serwujemy z ugotowanym ryżem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *