Tradycyjny boczek w nowoczesnym wydaniu! Prosty i nieszablonowy obiad, dzięki któremu zaskoczysz siebie i bliskich! Wypróbuj nasze połączenie boczku i orientu.
Składniki:
- 125 ml pikantnego sosu z chili i pomidorami,
- 20 ml chińskiego wina śliwkowego,
- 2 łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków,
- 1 łyżeczka przyprawy Curry,
- 750 g boczku wieprzowego,
- ryż,
- sól.
PRZYGOTOWANIE:
Przygotowanie marynaty dla boczku:
Mieszamy pikantny sos z chilli i pomidorów z winem śliwkowym. Dodajemy przyprawę pięciu smaków i curry. Marynatę doprawiamy solą wedle uznania. Boczek marynujemy przez ok. 8 godzin.
Pieczenie boczku:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy w nim boczek, do momentu aż zrobi się miękki. Następnie podlewamy go przygotowaną wcześniej marynatą. Ponownie wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie gotujemy ryż. Boczek kroimy na kawałki i serwujemy z ugotowanym ryżem.
Przygotowanie marynaty dla boczku:
Mieszamy pikantny sos z chilli i pomidorów z winem śliwkowym. Dodajemy przyprawę pięciu smaków i curry. Marynatę doprawiamy solą wedle uznania. Boczek marynujemy przez ok. 8 godzin.
Pieczenie boczku:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni C i pieczemy w nim boczek, do momentu aż zrobi się miękki. Następnie podlewamy go przygotowaną wcześniej marynatą. Ponownie wstawiamy do piekarnika. W międzyczasie gotujemy ryż. Boczek kroimy na kawałki i serwujemy z ugotowanym ryżem.