BURGER RYBNY W PANIERCE KOKOSOWEJ Z SOSEM TZATZIKI

Rybny burger, to pomysł na połączenie uwielbianej przez dorosłych i dzieci przekąski, w towarzystwie chrupiących warzyw i zdrowej ryby. Taka propozycja to doskonała alternatywa dla wszystkich, którzy wybierają posiłki bezmięsne lub szukają sposobu na przemycenie zdrowej porcji ryby.

SKŁADNIKI:

  • bułka (80 g),
  • 150 g fileta rybnego panierowanego w kokosie,
  • 1 duży plaster cebuli, 1 plaster pomidora ,
  • 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
  • 1 liść zielonej sałaty,
  • sos tzatziki.

Ryba w kokosie:

  • 100 g morszczuka lub filet z dowolnej białej ryby,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • sól, pieprz do smaku,
  • wiórki kokosowe,
  • olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE: Rybę oprószamy solą, pieprzem i panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w mące zmieszanej z kokosem  w stosunku 1:1, a następnie smażymy na złoty kolor. Bułkę, przekrojoną na pół, smarujemy sosem, układamy sałatę, rybny filet, ogórki, plaster cebuli i pomidora – polewamy sosem i nakrywamy drugą połówką bułki. Żeby nasz burger się nie rozpadł w trakcie serwowania, przekłuwamy go patyczkiem do szaszłyków.
SOS TZATZIKI – OGÓRKOWY Z KOPERKIEM

Aksamitny, ogórkowy, z dodatkiem czosnku i świeżego kopru. Po prostu pyszny! W zestawieniu z rybnym burgerem nie ma sobie równych. Dobrze schłodzony wyśmienicie komponuje się z chrupiącą bułką i panierowaną rybą.

SKŁADNIKI:

  • 170 g jogurtu,
  • 170 g majonezu,
  • 2-3 ogórki świeże lub kiszone,
  • pęczek koperku,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • odrobina soku z cytryny,
  • sól, pieprz, cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Ogórki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jogurt, majonez, posiekany koperek, sok z cytryny oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *