Rybny burger, to pomysł na połączenie uwielbianej przez dorosłych i dzieci przekąski, w towarzystwie chrupiących warzyw i zdrowej ryby. Taka propozycja to doskonała alternatywa dla wszystkich, którzy wybierają posiłki bezmięsne lub szukają sposobu na przemycenie zdrowej porcji ryby.
SKŁADNIKI:
- bułka (80 g),
- 150 g fileta rybnego panierowanego w kokosie,
- 1 duży plaster cebuli, 1 plaster pomidora ,
- 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
- 1 liść zielonej sałaty,
- sos tzatziki.
Ryba w kokosie:
- 100 g morszczuka lub filet z dowolnej białej ryby,
- 1 jajko,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- sól, pieprz do smaku,
- wiórki kokosowe,
- olej do smażenia.
PRZYGOTOWANIE:
Rybę oprószamy solą, pieprzem i panierujemy w roztrzepanym jajku, a następnie w mące zmieszanej z kokosem w stosunku 1:1, a następnie smażymy na złoty kolor. Bułkę, przekrojoną na pół, smarujemy sosem, układamy sałatę, rybny filet, ogórki, plaster cebuli i pomidora – polewamy sosem i nakrywamy drugą połówką bułki. Żeby nasz burger się nie rozpadł w trakcie serwowania, przekłuwamy go patyczkiem do szaszłyków.
SOS TZATZIKI – OGÓRKOWY Z KOPERKIEM
Aksamitny, ogórkowy, z dodatkiem czosnku i świeżego kopru. Po prostu pyszny! W zestawieniu z rybnym burgerem nie ma sobie równych. Dobrze schłodzony wyśmienicie komponuje się z chrupiącą bułką i panierowaną rybą.
SKŁADNIKI:
- 170 g jogurtu,
- 170 g majonezu,
- 2-3 ogórki świeże lub kiszone,
- pęczek koperku,
- 2-3 ząbki czosnku,
- odrobina soku z cytryny,
- sól, pieprz, cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Ogórki ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jogurt, majonez, posiekany koperek, sok z cytryny oraz zmiażdżony czosnek. Doprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy.