BURGER VEGE Z BAKŁAŻANEM, CUKINIĄ I GRILLOWANĄ PAPRYKĄ, Z SOSEM ZIOŁOWYM

Burger w wersji vege z grillowanymi warzywami i aromatycznym sosem ziołowym, to przepyszny pomysł na kolację i wspólne biesiadowanie przy grillu. Smakuje o każdej porze roku. To wspaniała alternatywa tradycyjnej kanapki.

SKŁADNIKI:

  • bułka (80 g),
  • 150 g grillowanych warzyw,
  • sos ziołowy z suszonymi pomidorami,
  • 1 plaster cebuli,
  • 1 plaster pomidora,
  • 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
  • 1 liść zielonej sałaty.

Warzywa grillowane:

  • 200 g cukinii,
  • 200 g bakłażana,
  • 200 g papryki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz,
  • 100 ml oliwy.

PRZYGOTOWANIE:

Bakłażana i cukinię kroimy w 1 cm plastry, paprykę dzielimy na 4 części, doprawiamy przyprawami czosnkiem i oliwą, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni – po 2 minuty z każdej strony. Gotowe warzywa układamy na papierowym ręczniku, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.

Bułkę przecinamy na pół, smarujemy sosem, dodajemy sałatę, układamy po plastrze każdego z grillowanych warzyw, dokładamy sosu, świeży pomidor, ogórek i cebulę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *