Burger w wersji vege z grillowanymi warzywami i aromatycznym sosem ziołowym, to przepyszny pomysł na kolację i wspólne biesiadowanie przy grillu. Smakuje o każdej porze roku. To wspaniała alternatywa tradycyjnej kanapki.
SKŁADNIKI:
- bułka (80 g),
- 150 g grillowanych warzyw,
- sos ziołowy z suszonymi pomidorami,
- 1 plaster cebuli,
- 1 plaster pomidora,
- 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
- 1 liść zielonej sałaty.
Warzywa grillowane:
- 200 g cukinii,
- 200 g bakłażana,
- 200 g papryki,
- 4 ząbki czosnku,
- zioła prowansalskie,
- sól, pieprz,
- 100 ml oliwy.
PRZYGOTOWANIE:
Bakłażana i cukinię kroimy w 1 cm plastry, paprykę dzielimy na 4 części, doprawiamy przyprawami czosnkiem i oliwą, a następnie grillujemy na rozgrzanej patelni – po 2 minuty z każdej strony. Gotowe warzywa układamy na papierowym ręczniku, dzięki czemu pozbędziemy się nadmiaru tłuszczu.
Bułkę przecinamy na pół, smarujemy sosem, dodajemy sałatę, układamy po plastrze każdego z grillowanych warzyw, dokładamy sosu, świeży pomidor, ogórek i cebulę.