BURGER WOŁOWY Z SEREM PLEŚNIOWYM, RUKOLĄ I Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Klasyczny burger, w którym cały smak zamyka się w cudownie doprawionym i fachowo przyrządzonym steku wołowym, a dodatek kremowego sera pleśniowego i rukoli, sprawia, że wyczuwalna jest delikatna orzechowa nuta, którą świetnie przełamuje słodko-ostry sos. Po prostu pyszny!

SKŁADNIKI:

  • bułka (80 g),
  • stek wołowy (150g),
  • sos miodowo-musztardowy,
  • 30 g sera pleśniowego np. Lazur,
  • 1 plaster cebuli,
  • 1 plaster pomidora,
  • 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
  • sałata rukola.

Stek wołowy (6 porcji):

  • 1 kg łopatki wołowej/kark wołowy,
  • 100 ml woda,
  • 1 cebula, papryka wędzona,
  • pieprz, sól, kolendra,
  • sos Worcester,
  • czosnek.

PRZYGOTOWANIE:

Do zmielonego mięsa dokładamy drobno posiekaną cebulę, wodę, pieprz i wędzoną paprykę. Solimy nasze steki dopiero na grillu lub patelni, podczas smażenia, ponieważ mięso wołowe wcześniej posolone twardnieje podczas obróbki cieplnej.  Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i formujemy steki o wadze 150 g i  grubości  około 0,5 cm. Możemy dodać drobno siekaną kolendrę, czosnek lub sos Worcester, który podkreśli korzenny smak naszych steków. Gotowe mięso wkładamy do bułki, którą wcześniej nacieramy sosem miodowo-musztardowym, dodajemy rukolę, plastry sera pleśniowego i świeże warzywa.

SOS MIODOWO-MUSZTARDOWY

Proste połączenia bywają najlepsze i ten sos jest tego doskonałym przykładem. Wystarczy kilka składników, proporcje dopasowane do potrzebnej ilości sosu i powstaje słodko-pikantna mieszanka, która doskonale smakuje z liściem sałaty lub jako dodatek do mięsnego burgera.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka majonezu,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka octu balsamicznego lub soku z cytryny,
  • 1 łyżka oliwy pieprz marynowany zielony do smaku sól.

PRZYGOTOWANIE:

Ocet mieszamy z miodem i chwilę gotujemy, do momentu aż odparuje. Studzimy i dodajemy majonez, musztardę francuską (z gorczycą), drobno posiekany pieprz marynowany i w razie potrzeby odrobinę soli. Całość dokładnie mieszamy. Sos można serwować od razu lub lekko schłodzony.

1 Komentarz

Skomentuj Janina Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *