BURGER Z BEKONEM I JAJKIEM SADZONYM Z SOSEM BBQ

Kto raz spróbuje takiej wersji burgerowego przysmaku, będzie powtarzał go regularnie. Przygotowany we własnej kuchni, pachnie i smakuje fantastycznie. Podawany z dowolną sałatką będzie sycącym, pełnowartościowym daniem obiadowym lub przepyszną kolacją.

SKŁADNIKI:

  • bułka (80 g),
  • 1 jajko sadzone,
  • 50 g grillowanego bekonu,
  • sos barbecue,
  • 1 plaster cebuli,
  • 1 plaster pomidora,
  • 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
  • 1 liść zielonej sałaty.

Grillowany bekon:

Plastry bekonu smarujemy odrobina oliwy i grillujemy na ruszcie lub patelni – z dwóch stron – do momentu odbicia rusztu.

PRZYGOTOWANIE:

Przekrojoną bułkę lekko grillujemy lub podgrzewamy w piekarniku. Na rozgrzanej patelni przygotowujemy klasyczne jajko sadzone, delikatnie doprawiając je pieprzem i solą. Spodnią część ciepłego pieczywa smarujemy sosem barbetu, nakładamy kolejne składniki: sałatę, chrupiące paski bekonu, jajko sadzone i pozostałe warzywa. Smarujemy wierzchnią część bułki – od strony wewnętrznej – sosem i nakrywamy, lekko dociskając nasz burger.

SOS BBQ Tego sosu nie może zabraknąć w kuchni z dobrym grillowanym mięsem. Doskonale uzupełni smak serów czy zwykłych kanapek. Wariacji na jego temat jest tyle, ilu kucharzy, ale pewna baza składników pozostaje niezmienna i gwarantuje, że przygotujemy prawdziwie amerykański, bogaty smakowo sos BBQ.

SKŁADNIKI:

  • 1 łyżka oleju,
  • 2 ząbki czosnku ,
  • 1/2 cebuli,
  • 1 szklanka keczupu,
  • 1/3 szklanki cukru,
  • 4 łyżki papryki wędzonej,
  • 4 łyżki octu winnego, czerwonego,
  • 1 łyżka sosu Worcester,
  • 100 g śliwek suszonych,
  • papryka ostra i sól – do smaku.

PRZYGOTOWANIE:

W rondlu, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i  posiekaną drobno cebulę – podgrzewamy wszystko przez około 5 minut, cały czas mieszając, by czosnek się nie przypalił. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy keczup, pokrojone śliwki , cukier, paprykę wędzoną ,  ocet, sos Worcester i sól. Mieszamy wszystko przez chwilę i  zostawiamy na wolnym ogniu przez  około 20 minut. Przestudzoną zawartość garnka miksujemy na gładki sos, regulując jego kwaskowatość ilością octu winnego i dosmaczając w razie potrzeby dowolnymi składnikami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *