Kto raz spróbuje takiej wersji burgerowego przysmaku, będzie powtarzał go regularnie. Przygotowany we własnej kuchni, pachnie i smakuje fantastycznie. Podawany z dowolną sałatką będzie sycącym, pełnowartościowym daniem obiadowym lub przepyszną kolacją.
SKŁADNIKI:
- bułka (80 g),
- 1 jajko sadzone,
- 50 g grillowanego bekonu,
- sos barbecue,
- 1 plaster cebuli,
- 1 plaster pomidora,
- 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
- 1 liść zielonej sałaty.
Grillowany bekon:
Plastry bekonu smarujemy odrobina oliwy i grillujemy na ruszcie lub patelni – z dwóch stron – do momentu odbicia rusztu.
PRZYGOTOWANIE:
Przekrojoną bułkę lekko grillujemy lub podgrzewamy w piekarniku. Na rozgrzanej patelni przygotowujemy klasyczne jajko sadzone, delikatnie doprawiając je pieprzem i solą. Spodnią część ciepłego pieczywa smarujemy sosem barbetu, nakładamy kolejne składniki: sałatę, chrupiące paski bekonu, jajko sadzone i pozostałe warzywa. Smarujemy wierzchnią część bułki – od strony wewnętrznej – sosem i nakrywamy, lekko dociskając nasz burger.
SKŁADNIKI:
- 1 łyżka oleju,
- 2 ząbki czosnku ,
- 1/2 cebuli,
- 1 szklanka keczupu,
- 1/3 szklanki cukru,
- 4 łyżki papryki wędzonej,
- 4 łyżki octu winnego, czerwonego,
- 1 łyżka sosu Worcester,
- 100 g śliwek suszonych,
- papryka ostra i sól – do smaku.
W rondlu, na średnim ogniu, rozgrzewamy olej. Dodajemy czosnek i posiekaną drobno cebulę – podgrzewamy wszystko przez około 5 minut, cały czas mieszając, by czosnek się nie przypalił. Zmniejszamy ogień do minimum, dodajemy keczup, pokrojone śliwki , cukier, paprykę wędzoną , ocet, sos Worcester i sól. Mieszamy wszystko przez chwilę i zostawiamy na wolnym ogniu przez około 20 minut. Przestudzoną zawartość garnka miksujemy na gładki sos, regulując jego kwaskowatość ilością octu winnego i dosmaczając w razie potrzeby dowolnymi składnikami.