BURGER Z KOTLETEM Z SOCZEWICY I SOSEM CURRY Z DODATKIEM MANGO I LIMONKI

Taka wersja burgerów zaskoczy smakiem i dodatkowo, dzięki soczewicy, dostarczymy organizmowi sporą dawkę błonnika. Robi się je szybko i  prosto, co jest niezwykłą zaletą. Zdziwicie się, gdy najbardziej wybredni domownicy będą prosić o dokładkę.

SKŁADNIKI:

  • bułka (80 g)
  • stek z soczewicy (120 g)
  • sos curry z mango,
  • 1 plaster cebuli,
  • 1 plaster pomidora,
  • 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
  • 1 liść zielonej sałaty.

Section Title

  • 1 puszka soczewicy,
  • 3 jajka,
  • 2 -3 łyżki mąki pszennej,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • pęczek świeżej kolendry,
  • sól, pieprz,
  • chili,
  • olej do smażenia,
  • 3 łyżki mąki kukurydzianej do panierki.

PRZYGOTOWANIE:

Mielimy odcedzoną soczewicę, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę i drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Formujemy kotleciki o wadze około 120 g i grubości 1 cm. Obtaczamy w mące kukurydzianej lub w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

Przekrojoną bułkę wkładamy na kilka minut do ciepłego piekarnika. Spodnią część smarujemy sosem curry z mango, układamy sałatę, stek z soczewicy, pomidora, cebulę, plastry ogórka, dodajemy na wierzch odrobinę sosu i nakrywamy ciepłą połówką bułki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *