Taka wersja burgerów zaskoczy smakiem i dodatkowo, dzięki soczewicy, dostarczymy organizmowi sporą dawkę błonnika. Robi się je szybko i prosto, co jest niezwykłą zaletą. Zdziwicie się, gdy najbardziej wybredni domownicy będą prosić o dokładkę.
SKŁADNIKI:
- bułka (80 g)
- stek z soczewicy (120 g)
- sos curry z mango,
- 1 plaster cebuli,
- 1 plaster pomidora,
- 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
- 1 liść zielonej sałaty.
Section Title
- 1 puszka soczewicy,
- 3 jajka,
- 2 -3 łyżki mąki pszennej,
- 1 cebula,
- 1 ząbek czosnku,
- pęczek świeżej kolendry,
- sól, pieprz,
- chili,
- olej do smażenia,
- 3 łyżki mąki kukurydzianej do panierki.
PRZYGOTOWANIE:
Mielimy odcedzoną soczewicę, dodajemy podsmażoną cebulę z czosnkiem, jajko, mąkę i drobno posiekaną kolendrę. Doprawiamy do smaku i wyrabiamy na jednolitą, gładką masę. Formujemy kotleciki o wadze około 120 g i grubości 1 cm. Obtaczamy w mące kukurydzianej lub w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przekrojoną bułkę wkładamy na kilka minut do ciepłego piekarnika. Spodnią część smarujemy sosem curry z mango, układamy sałatę, stek z soczewicy, pomidora, cebulę, plastry ogórka, dodajemy na wierzch odrobinę sosu i nakrywamy ciepłą połówką bułki.