SKŁADNIKI:
- bułka (80 g) marynowany i grillowany fileta z kurczaka (150 g),
- sos Cezar,
- 1 plaster cebuli,
- 1 plaster pomidora,
- 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
- 1 liść zielonej sałaty.
Filet z kurczaka marynowany w limonce:
- 150 g fileta z kurczaka ,
- 1 limonka,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka soli zmiękczającej,
- 150 ml wody.
Filet dokładnie oczyszczamy z błon i chrząstek; myjemy. Do wody dodajemy sok z połowy limonki i otartą skórkę. Dosypujemy paprykę i sól marynatę, mieszamy nasz roztwór dopóki sól się nie rozpuści. Do gotowej marynaty wkładamy fileta, którego marynujemy dobę, a następnie grillujemy na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu. Spodnią część bułki nacieramy sosem, dodajemy liść sałaty, filet z kurczaka i pozostałe plastry warzyw, całość przykrywamy drugą połówka bułki i cieszymy się przepysznym smakiem drobiowego burgera.
Dla miłośników zdecydowanego smaku i zapachu anchois – ten sos będzie spełnieniem kulinarnych pragnień. Doda uroku zwykłej mieszance sałat, grillowanemu kurczakowi czy smażonej rybie. Burger, z dodatkiem właśnie takiego smaku, może się okazać zupełnie nowym odkryciem kulinarnym.
SKŁADNIKI:
- 3-4 łyżki majonezu,
- jogurt – małe opakowanie,
- 3 łyżki kaparów,
- 5-10 filetów anchois,
- 50 ml białego wina,
- 1 łyżka musztardy,
- 50 g parmezanu,
- sól, pieprz, cukier.
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą i blendujemy, doprawiając do smaku. Możemy również przygotować mniej kremową i gładką, lecz równie ciekawą wersję tego sosu, jeśli anchois i kapary – zamiast miksować, jedynie drobno posiekamy i dodamy na samym końcu do naszego sosu.