BURGER Z KURCZAKIEM MARYNOWANYM W LIMONCE I Z SOSEM CEZAR

Śmiało można powiedzieć, że burger z grillowanym filetem z kurczaka, to odpowiednik fit burgera. Śmiało zastąpi klasyczny kotlet. Wyrazisty sos, pyszne mięso i świeże warzywa – to sycąca porcja i doskonały pomysł na odmianę codziennego menu.  

SKŁADNIKI:

  • bułka (80 g) marynowany i grillowany fileta z kurczaka (150 g),
  • sos Cezar,
  • 1 plaster cebuli,
  • 1 plaster pomidora,
  • 3 plasterki ogórka świeżego lub konserwowego,
  • 1 liść zielonej sałaty.

Filet z kurczaka marynowany w limonce:

  • 150 g fileta z kurczaka ,
  • 1 limonka,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka soli zmiękczającej,
  • 150 ml wody.

PRZYGOTOWANIE:

Filet dokładnie oczyszczamy z błon i chrząstek; myjemy. Do wody dodajemy sok z połowy limonki i otartą skórkę. Dosypujemy paprykę i sól marynatę, mieszamy nasz roztwór dopóki sól się nie rozpuści. Do gotowej marynaty wkładamy fileta, którego marynujemy dobę, a następnie grillujemy na patelni grillowej lub tradycyjnym grillu. Spodnią część bułki nacieramy sosem, dodajemy liść sałaty, filet z kurczaka i pozostałe plastry warzyw, całość przykrywamy drugą połówka bułki i cieszymy się przepysznym smakiem drobiowego burgera.

SOS CEZAR Z KAPARAMI

Dla miłośników zdecydowanego smaku i zapachu anchois – ten sos będzie spełnieniem kulinarnych pragnień. Doda uroku zwykłej mieszance sałat, grillowanemu kurczakowi czy smażonej rybie. Burger, z dodatkiem właśnie takiego smaku, może się okazać zupełnie nowym odkryciem kulinarnym.

SKŁADNIKI:

  • 3-4 łyżki majonezu,
  • jogurt – małe opakowanie,
  • 3 łyżki kaparów,
  • 5-10 filetów anchois,
  • 50 ml białego wina,
  • 1 łyżka musztardy,
  • 50 g parmezanu,
  • sól, pieprz, cukier.

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i blendujemy, doprawiając do smaku. Możemy również przygotować mniej kremową i gładką, lecz równie ciekawą wersję tego sosu, jeśli anchois i kapary – zamiast miksować, jedynie drobno posiekamy i dodamy na samym końcu do naszego sosu.

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *