Burrito z farszem mięsnym

Zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej przepis na burrito z mięsem z dodatkiem pikantnej salsy, rozgrzeje lunchową porą każdy jesienny dzień!

Składniki (6-8 porcji):

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe (1 kg),
  • pomidory z puszce (1 opakowanie),
  • koncentrat pomidorowy (1/2 słoiczka),
  • cebula (2 sztuki),
  • czosnek (5 ząbków),
  • papryka (1 sztuka),
  • fasola czerwona (1 opakowanie),
  • kukurydza (1 opakowanie),
  • tortilla pszena (6-8 tortilli),
  • bulion (1 szklanka),
  • ser żółty (do środka tortilli i do posypania z wierzchu),
  • sól, pieprz, kmin rzymski, chili, kolendra mielona, kolendra świeża, oregano (do smaku).

Składniki na salsę:

  • papryka (3 sztuki),
  • papryczka jalapeño (2 sztuki, zależy od gustu),
  • cebula (3 sztuki),
  • pomidory z puszki (1 opakowanie),
  • limonka (1 sztuka),
  • cukier (100 g),
  • czosnek granulowany, kolendra mielona, bazylia, sól, pieprz, chili (do smaku),
  • mąka ziemniaczana (2 łyżki),
  • woda (2 szklanki).

Przygotowanie:

Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy mielone mięso, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory z puszki i szklankę bulionu – dusimy przez chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, chili, kolendrą mieloną i oregano. Pod sam koniec przygotowywania farszu dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę.

Przygotowanie salsy: paprykę, papryczkę jalapeño i cebulę kroimy w kostkę (ok. 1 cm) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po zeszkleniu się warzyw dodajemy pokrojony czosnek i drobno pokrojone pomidory z puszki. Dolewamy 2 szklanki wody, wsypujemy cukier i całość doprawiamy ziołami. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zagęszczamy mąką (salsa konsystencją powinna przypominać rzadki ketchup). Kwaśność salsy regulujemy sokiem z limonki.

Farsz wkładamy do tortilli, posypujemy serem i zawijamy (tak jak krokiety lub naleśniki). Zawinięte tortille układamy jedna koło drugiej na blasze do pieczenia, polewamy salsą i posypujemy z wierzchu serem. Danie zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyciągnięciu gotowych tortilli, posypujemy je świeżą kolendrą.

Porada:

Dla mocniejszego koloru i smaku salsy, można dodać do niej łyżkę koncentratu pomidorowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *