Zaczerpnięty z kuchni meksykańskiej przepis na burrito z mięsem z dodatkiem pikantnej salsy, rozgrzeje lunchową porą każdy jesienny dzień!
Składniki (6-8 porcji):
- mięso mielone wieprzowo-wołowe (1 kg),
- pomidory z puszce (1 opakowanie),
- koncentrat pomidorowy (1/2 słoiczka),
- cebula (2 sztuki),
- czosnek (5 ząbków),
- papryka (1 sztuka),
- fasola czerwona (1 opakowanie),
- kukurydza (1 opakowanie),
- tortilla pszena (6-8 tortilli),
- bulion (1 szklanka),
- ser żółty (do środka tortilli i do posypania z wierzchu),
- sól, pieprz, kmin rzymski, chili, kolendra mielona, kolendra świeża, oregano (do smaku).
Składniki na salsę:
- papryka (3 sztuki),
- papryczka jalapeño (2 sztuki, zależy od gustu),
- cebula (3 sztuki),
- pomidory z puszki (1 opakowanie),
- limonka (1 sztuka),
- cukier (100 g),
- czosnek granulowany, kolendra mielona, bazylia, sól, pieprz, chili (do smaku),
- mąka ziemniaczana (2 łyżki),
- woda (2 szklanki).
Przygotowanie:
Na rozgrzanej oliwie smażymy cebulę z czosnkiem, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i smażymy przez chwilę. Następnie dodajemy mielone mięso, wszystko razem podsmażamy. Dodajemy drobno pokrojone pomidory z puszki i szklankę bulionu – dusimy przez chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, kminem rzymskim, chili, kolendrą mieloną i oregano. Pod sam koniec przygotowywania farszu dodajemy czerwoną fasolę i kukurydzę.
Przygotowanie salsy: paprykę, papryczkę jalapeño i cebulę kroimy w kostkę (ok. 1 cm) i podsmażamy na rozgrzanej oliwie. Po zeszkleniu się warzyw dodajemy pokrojony czosnek i drobno pokrojone pomidory z puszki. Dolewamy 2 szklanki wody, wsypujemy cukier i całość doprawiamy ziołami. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie. Zagęszczamy mąką (salsa konsystencją powinna przypominać rzadki ketchup). Kwaśność salsy regulujemy sokiem z limonki.
Farsz wkładamy do tortilli, posypujemy serem i zawijamy (tak jak krokiety lub naleśniki). Zawinięte tortille układamy jedna koło drugiej na blasze do pieczenia, polewamy salsą i posypujemy z wierzchu serem. Danie zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180°C. Po wyciągnięciu gotowych tortilli, posypujemy je świeżą kolendrą.
Porada:
Dla mocniejszego koloru i smaku salsy, można dodać do niej łyżkę koncentratu pomidorowego.