Cannelloni z mięsem i groszkiem w sosie beszamelowym

Cannelloni nadziewane groszkiem i mięsem mielonym w sosie beszamelowym – to danie niejednemu miłośnikowi kuchni włoskiej zawróci w głowie.

Składniki (4 porcje):

  • makaron cannelloni (250 g),
  • mięso mielone (500 g),
  • pomidory Pelati (1 puszka),
  • groszek zielony (1 puszka),
  • ser żółty (200 g),
  • olej lub oliwa (3 łyżki),
  • sól, pieprz, bazylia (do smaku)

Sos beszamelowy:

  • masło (50 g),
  • mąka pszenna (3 łyżki),
  • mleko (1 szklanka),
  • gałka muszkatołowa, sól (2 szczypty).

Najpierw farsz:

Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy mięso mielone, drobno pokrojony czosnek, sól oraz pieprz i chwilę smażymy. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory Pelati. Na koniec do farszu dodajemy groszek zielony, całość kilkakrotnie mieszamy i po paru minutach zdejmujemy z ognia.

Teraz czas na sos beszamelowy:

W rondlu stapiamy masło, następnie dodajemy do niego mąke i przesmażamy chwilkę razem. Powoli wlewamy mleko. Bardzo dokładnie i energicznie mieszamy – najlepiej trzepaczką lub mieszadłem – przez cały czas gotowania. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy więcej mleka. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.

Na koniec cannelloni:

Surowe rurki cannelloni napełniamy farszem. Następnie układamy jedną warstwę nrurek w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy obficie sosem beszamelowym, tak aby cannelloni dokładnie zakrywał sos. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Następnie wyciągamy danie, posypujemy startym, żółtym serem i pieczemy (już bez pokrywki) przez następne 20 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *