Cannelloni nadziewane groszkiem i mięsem mielonym w sosie beszamelowym – to danie niejednemu miłośnikowi kuchni włoskiej zawróci w głowie.
Składniki (4 porcje):
- makaron cannelloni (250 g),
- mięso mielone (500 g),
- pomidory Pelati (1 puszka),
- groszek zielony (1 puszka),
- ser żółty (200 g),
- olej lub oliwa (3 łyżki),
- sól, pieprz, bazylia (do smaku)
Sos beszamelowy:
- masło (50 g),
- mąka pszenna (3 łyżki),
- mleko (1 szklanka),
- gałka muszkatołowa, sól (2 szczypty).
Najpierw farsz:
Rozgrzewamy olej na patelni i dodajemy mięso mielone, drobno pokrojony czosnek, sól oraz pieprz i chwilę smażymy. Następnie dodajemy zmiksowane pomidory Pelati. Na koniec do farszu dodajemy groszek zielony, całość kilkakrotnie mieszamy i po paru minutach zdejmujemy z ognia.
Teraz czas na sos beszamelowy:
W rondlu stapiamy masło, następnie dodajemy do niego mąke i przesmażamy chwilkę razem. Powoli wlewamy mleko. Bardzo dokładnie i energicznie mieszamy – najlepiej trzepaczką lub mieszadłem – przez cały czas gotowania. Na koniec doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli sos będzie zbyt gęsty, dolewamy więcej mleka. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Na koniec cannelloni:
Surowe rurki cannelloni napełniamy farszem. Następnie układamy jedną warstwę nrurek w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Całość polewamy obficie sosem beszamelowym, tak aby cannelloni dokładnie zakrywał sos. Naczynie przykrywamy i wstawiamy na ok 15 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Następnie wyciągamy danie, posypujemy startym, żółtym serem i pieczemy (już bez pokrywki) przez następne 20 minut.