CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE SEROWYM
Zwinięta lasagna – cannelloni – jest równie pyszna, co klasyczna, ale daje jeszcze więcej możliwości kreatywnym miłośnikom kuchni. Oto nasza łososiowo-szpinakowa interpretacja!
SKŁADNIKI: (4-6 porcji)
- 250 g makaronu lasagne,
- 0,5 kg mrożonych liści szpinaku,
- 200 g sera ricotta,
- 1 cebula,
- 100 g łososia wędzonego,
- 2 ząbki czosnku,
- 50 g parmezanu,
- 10 g przyprawy – suszone pomidory z bazylią,
- 25 ml oliwy.
SOS SEROWY:
250 ml śmietany 30%, 50 g serka topionego – naturalnego, 50 g sera lazur.
PRZYGOTOWANIE:
Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy rozmrożony szpinak. Po ostudzeniu dodajemy ser ricotta, wędzonego łososia, parmezan i przyprawę z suszonych pomidorów. Następnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Rozkładamy ugotowane płaty lasagne, nakładamy na nie gotowy farsz i zwijamy w rulon. Tak przygotowane cannelloni podajemy na sosie serowym.
Sos serowy:
Gotujemy śmietanę, dodajemy do niej serek topiony oraz ser lazur. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos delikatnie mieszamy, trzymając na małym ogniu, do chwili, aż ser rozpuści się całkowicie i sos zgęstnieje.