CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE SEROWYM

CANNELLONI ZE SZPINAKIEM I WĘDZONYM ŁOSOSIEM W SOSIE SEROWYM

Zwinięta lasagna – cannelloni – jest równie pyszna, co klasyczna, ale daje jeszcze więcej możliwości kreatywnym miłośnikom kuchni. Oto nasza łososiowo-szpinakowa interpretacja!

SKŁADNIKI: (4-6 porcji)

  • 250 g makaronu lasagne,
  • 0,5 kg mrożonych liści szpinaku,
  • 200 g sera ricotta,
  • 1 cebula,
  • 100 g łososia wędzonego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g parmezanu,
  • 10 g przyprawy – suszone pomidory z bazylią,
  • 25 ml oliwy.

SOS SEROWY:

250 ml śmietany 30%, 50 g serka topionego – naturalnego, 50 g sera lazur.

PRZYGOTOWANIE: Cebulę i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy rozmrożony szpinak. Po ostudzeniu dodajemy ser ricotta, wędzonego łososia, parmezan i przyprawę z suszonych pomidorów. Następnie wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy i hartujemy w zimnej wodzie. Rozkładamy ugotowane płaty lasagne, nakładamy na nie gotowy farsz i zwijamy w rulon. Tak przygotowane cannelloni podajemy na sosie serowym. Sos serowy: Gotujemy śmietanę, dodajemy do niej serek topiony oraz ser lazur. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos delikatnie mieszamy, trzymając na małym ogniu, do chwili, aż ser rozpuści się całkowicie i sos zgęstnieje.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *