Chińskie PIEROŻKI WONTON

Tym, którzy kochają pierogi i odkrywanie nowych smaków, ta propozycja szczególnie przypadnie do serca. Już samo przygotowanie takich pierogowych sakiewek to całkiem niezła zabawa, a gdy osiągniemy jeszcze efekt doskonałego smaku, to kulinarny sukces murowany!

CIASTO

  • 150 g mąki ryżowej,
  • 450 g mąki pszennej,
  • 500 ml wrzącej wody.
Mąkę ryżową – w misce – zalewamy wrzątkiem. Po 20 minutach dodajemy sól i mąkę pszenną, a następnie wyrabiamy wszystko na gładką masę i zawijamy w worek foliowy na 15minut.

FARSZ

  • 400 g chudej wieprzowiny,
  • 50 g grzybków Mun,
  • 200 g gotowej, mrożonej mieszanki chińskiej,
  • 5 łyżek sosu sojowego,
  • 5 łyżek sosu ostrygowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 cebule dymki,
  • 1 jajko,
  • imbir świeży – do smaku,
  • sól, pieprz, chili.

PRZYGOTOWANIE:

Mięso mielimy, grzyby i mieszankę chińską – zalewamy wrzątkiem, po chwili odcedzamy i dodajemy do mięsa. Dokładamy resztę składników z przepisu, doprawiamy i mieszamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 8×8 cm, nakładamy farsz i zlepiamy jak sakiewki. Gotujemy w wodzie, a jeszcze lepiej na parze. Podajemy z dodatkiem lekkiego rosołku doprawionego chili, imbirem i trawą cytrynową.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *