Tym, którzy kochają pierogi i odkrywanie nowych smaków, ta propozycja szczególnie przypadnie do serca. Już samo przygotowanie takich pierogowych sakiewek to całkiem niezła zabawa, a gdy osiągniemy jeszcze efekt doskonałego smaku, to kulinarny sukces murowany!
CIASTO
- 150 g mąki ryżowej,
- 450 g mąki pszennej,
- 500 ml wrzącej wody.
FARSZ
- 400 g chudej wieprzowiny,
- 50 g grzybków Mun,
- 200 g gotowej, mrożonej mieszanki chińskiej,
- 5 łyżek sosu sojowego,
- 5 łyżek sosu ostrygowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 cebule dymki,
- 1 jajko,
- imbir świeży – do smaku,
- sól, pieprz, chili.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso mielimy, grzyby i mieszankę chińską – zalewamy wrzątkiem, po chwili odcedzamy i dodajemy do mięsa. Dokładamy resztę składników z przepisu, doprawiamy i mieszamy. Ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy na stolnicy i wycinamy kwadraty wielkości 8×8 cm, nakładamy farsz i zlepiamy jak sakiewki. Gotujemy w wodzie, a jeszcze lepiej na parze. Podajemy z dodatkiem lekkiego rosołku doprawionego chili, imbirem i trawą cytrynową.