Chrupiące surówki z polskiej kapusty

Dla tych, co lubią by ich lunch był lekki, świeży i chrupiący! Na naszym blogu znajdziecie 2 mega proste przepisy na wiosenne sałatki z naszą polską kapustą! Nic tylko pakować do lunchboxa 🙂

Surówka z kapusty włoskiej z jabłkiem i porem

Składniki:

    • kapusta włoska 500g
    •  jabłko 125g
    • por 100g
    • marchewka 100g
    • natka pietruszki 25g
Dressing:
  • olej 50g
  • musztarda 25g
  • miód 15g
  • sól 10g
  • szczypta pieprz
  • pół cytryny

PRZYGOTOWANIE: Kapustę oraz jabłka kroimy w kostkę około 2 cm. Pora myjemy i kroimy w cienkie piórka, a marchewkę w cienkie słupki o długości 3cm. Wyciśnięty sok z cytryny łączymy z wszystkimi składnikami dressingu tworząc jednolity sos. Na samym końcu wszystkie składniki surówki łączymy ze sobą i mieszamy z dressingiem.
 

Surówka z białej kapusty z marchewką i sezamem

Składniki:

    • biała kapusta 500g
    • marchew 100g
    • pół cebuli czerwonej
    • kilka rzodkiewek
    • 1 ogórek świeży
    • papryka czerwona 200g
    • cytryna 3 szt
    • oliwa 150g
    • sezam biały 25g
    • sól 10g
    • pieprz czarny mielony 1g
    • cukier 30g

PRZYGOTOWANIE: Kapustę szatkujemy. Z ogórka usuwamy środki i kroimy go w cienkie paski. To samo robimy z papryką,marchewką, cebulą i rzodkiewką. Sezam prażymy na suchej patelni do zrumienienia. Na koniec wszystkie składniki łączymy ze sobą,dodajemy przyprawy,oliwę i mieszamy Mega szybko i sprawnie  🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *