CIASTO JAGLANE Z SUSZONYMI MORELAMI

Wprost wymarzona przekąska na zimowe popołudnia, choć równie doskonale będzie smakować latem. Trochę zaskakujące, nieoczywiste połączenie, które przypomni Wam czas dzieciństwa i najlepsze wypieki z kuchni ukochanej babci. 

SKŁADNIKI (dla 10 osób):

  • 250 g suszonych moreli,
  • 1 szklanka soku pomarańczowego,
  • 300 g kaszy jaglanej,
  • 160 ml mleka,
  • 30 ml oleju,
  • 2 jajka,
  • 160 g cukru,
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego,
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • szczypta soli.

KRUSZONKA:

  • 100 g masła,
  • 1 szklanka mąki,
  • 6 łyżek cukru.

PRZYGOTOWANIE:

Morele moczymy w soku pomarańczo­wym. Kaszę jaglaną płuczemy, zalewa­my 470 ml wody i gotujemy do momentu, aż ją wchłonie (ok. 20 minut). Studzimy, roz­drabniamy blenderem. Miksując, dodajemy mleko, olej, jajka, cukier kryształ i waniliowy, sodę i sól. Całość dokładnie łączymy. Morele kroimy na kawałki, wsypujemy do ciasta, lekko mieszamy. Wylewamy na blachę.

Kruszonka: składniki ucieramy palcami, posypujemy ciasto.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *