CIASTO PIEROGOWE

Dobre ciasto to baza do wyśmienitych pierogów i gwarancja, że dowolny farsz będzie miał porządne „opakowanie”. Ilu kucharzy, tyle przepisów i sekretnych dodatków, które mają zapewnić, że właśnie ten przepis staje się przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wypróbujcie koniecznie sprawdzonej receptury naszych Szefów kuchni.

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mąki pszennej tortowej,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki oleju,
  • 0,5 l ciepłej wody,
  • sól.

PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypujemy mąkę i sól, a następnie dodajemy olej, jajko i stopniowo dolewamy wodę – cały czas wyrabiając ciasto. Po ok. 5 minutach powinno być gotowe. Wówczas przekładamy je do woreczka foliowego i pozostawiamy do odpoczynku na około 10 minut. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy krążki lub kwadraty i nakładamy dowolny farsz, mocno sklejając brzegi naszych pierogów. Gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze przez około 5 minut od czasu ich wypłynięcia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *