Dobre ciasto to baza do wyśmienitych pierogów i gwarancja, że dowolny farsz będzie miał porządne „opakowanie”. Ilu kucharzy, tyle przepisów i sekretnych dodatków, które mają zapewnić, że właśnie ten przepis staje się przekazywany z pokolenia na pokolenie. Wypróbujcie koniecznie sprawdzonej receptury naszych Szefów kuchni.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki pszennej tortowej,
- 1 jajko,
- 4 łyżki oleju,
- 0,5 l ciepłej wody,
- sól.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypujemy mąkę i sól, a następnie dodajemy olej, jajko i stopniowo dolewamy wodę – cały czas wyrabiając ciasto. Po ok. 5 minutach powinno być gotowe. Wówczas przekładamy je do woreczka foliowego i pozostawiamy do odpoczynku na około 10 minut. Ciasto wałkujemy na grubość 3 mm, wycinamy krążki lub kwadraty i nakładamy dowolny farsz, mocno sklejając brzegi naszych pierogów. Gotujemy w osolonej wodzie, jeszcze przez około 5 minut od czasu ich wypłynięcia.