Mięso jest łatwo dostępnym produktem, ale czy jest równie łatwe w przygotowaniu? Co należy zrobić, by grillowane mięso było zawsze soczyste i miało wyjątkowy smak? Pamiętaj, że efekt finalny zależy również od mięsa, które wybierzesz – na grilla idealnie nada się to delikatne, z kurczaka lub karczku wieprzowego.
Po pierwsze, zamarynuj mięso. Marynaty są niezwykle ważnym składnikiem przygotowania potraw grillowych. Doprawione i zamarynowane mięsiwo będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku zachowa soczystość i wyjątkową kruchość. Na rynku istnieją gotowe marynaty sypkie, które można zmieszać z olejem lub marynaty płynne, w których od razu można marynować mięso, np. marynata klasyczna lub pikantna Prymat.
Po drugie, zamknij pory obsmażając wstępnie mięso. Dzięki temu uniemożliwisz wypływanie soków z mięsa, przez co zachowa soczystość. Możesz też je włożyć do mocno nagrzanego piekarnika.
Po trzecie, pilnuj odpowiedniej temperatury. Jeśli mięso zbyt długo będzie grillowało się w wysokiej temperaturze/ogniu może się spalić lub będzie po prostu zbyt twarde.
Po czwarte, rozbij lub rozgnieć mięso. Jeśli włókna mięsa zostaną poprzerywane, mięso będzie delikatniejsze.
Pamiętajcie jednak, by trzymać się kilku wskazówek:
- Najlepiej, aby przeznaczone do marynowania mięso było świeże, ponieważ rozmrażane może wydzielać zbyt wiele soków.
- Kawałki przeznaczone do marynowania powinny być odpowiedniej wielkości, aby marynata mogła odpowiednio wniknąć w mięsne włókna.
- Najważniejsze, żeby proces marynowania trwał tak długo, aby mięso zdążyło nabrać pożądanych właściwości.