Co zrobić, aby mięso z grilla zawsze było soczyste?

Mięso jest łatwo dostępnym produktem, ale czy jest równie łatwe w przygotowaniu? Co należy zrobić, by grillowane mięso było zawsze soczyste i miało wyjątkowy smak? Pamiętaj, że efekt finalny zależy również od mięsa, które wybierzesz – na grilla idealnie nada się to delikatne, z kurczaka lub karczku wieprzowego.

Po pierwsze, zamarynuj mięso. Marynaty są niezwykle ważnym składnikiem przygotowania potraw grillowych. Doprawione i zamarynowane mięsiwo będzie miało smaczną i chrupiącą skórkę, a w środku zachowa soczystość i wyjątkową kruchość. Na rynku istnieją gotowe marynaty sypkie, które można zmieszać z olejem lub marynaty płynne, w których od razu można marynować mięso, np. marynata klasyczna lub pikantna Prymat.

Po drugie, zamknij pory obsmażając wstępnie mięso. Dzięki temu uniemożliwisz wypływanie soków z mięsa, przez co zachowa soczystość. Możesz też je włożyć do mocno nagrzanego piekarnika.

Po trzecie, pilnuj odpowiedniej temperatury. Jeśli mięso zbyt długo będzie grillowało się w wysokiej temperaturze/ogniu może się spalić lub będzie po prostu zbyt twarde.

Po czwarte, rozbij lub rozgnieć mięso. Jeśli włókna mięsa zostaną poprzerywane, mięso będzie delikatniejsze.

bigstock-Grilling-Pork-Chops-67820797

Pamiętajcie jednak, by trzymać się kilku wskazówek:

  • Najlepiej, aby przeznaczone do marynowania mięso było świeże, ponieważ rozmrażane może wydzielać zbyt wiele soków.
  • Kawałki przeznaczone do marynowania powinny być odpowiedniej wielkości, aby marynata mogła odpowiednio wniknąć w mięsne włókna.
  • Najważniejsze, żeby proces marynowania trwał tak długo, aby mięso zdążyło nabrać pożądanych właściwości.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *