CONCHIGLIONI FASZEROWANE SOSEM BOLOGNESE I RICOTTĄ

Popularne makaronowe muszle z klasycznym sosem bolognese, to punkt obowiązkowy dla każdego fana kuchni włoskiej. Z dodatkiem sera, ziół i warzyw tworzą kompozycję, której musi spróbować każdy!

SKŁADNIKI: (4-6 porcji)

  • 250 g makaronu typu muszle,
  • 250 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego,
  • 250 g pomidorów pelati,
  • 75 g koncentratu pomidorowego,
  • 1 cebula, 2 ząbki czosnku,
  • 25 ml oliwy,
  • 100 g włoszczyzny,
  • 125 g sera ricotta,
  • 75 g parmezanu,
  • zioła prowansalskie,
  • sól, pieprz.

SOS POMIDOROWY:

  • 150 g pomidorów pelati,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 50 g każdego z warzyw: marchewka, seler, pietruszka,
  • 25 ml oliwy.

PRZYGOTOWANIE:

Podsmażamy cebulę, czosnek, włoszczyznę i mięso. Dodajemy pomidory i koncentrat. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Farsz studzimy, dodajemy ricottę i parmezan. Wszystko razem mieszamy. Ugotowane muszle faszerujemy i podajemy na sosie pomidorowym. Danie możemy zaserwować przyozdobione oliwkami i bazylią.

Sos pomidorowy:

Wszystkie warzywa podsmażamy na oliwie; zalewamy je pomidorami i dusimy około 30 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Na koniec miksujemy wszystko razem na gładki sos.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *