Lato to czas cukinii. Pamiętajmy, że im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, piec ciasta i placki. Szerokie zastosowanie tego warzywa z rodziny dyniowatych zainspirowało naszych Szefów Kuchni do skomponowania dań, które przez cały przyszły tydzień będą królować w Restauracjach Olimp. W oczekiwaniu na tydzień cukinii, przeczytajcie dlaczego warto ją jeść oraz sprawdźcie przepis, który dla Was przygotowaliśmy!
Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Warzywo to jest jednym z ważnych składników diety oczyszczającej. W ok. 90% składa się z wody, a ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto wiedzieć! 100 g cukinii to: 15 kcal, 250 mg potasu, 52 mcg kwasu foliowego. Jedzmy to warzywo na zdrowie! Cukiniowa zupa z łososiemSkładniki:
- 1/2 cebuli
- po 1/2 łyżki masła i oliwy
- 1,5 litra bulionu jarzynowego
- 1 nieduża cukinia
- 1 ziemniak
- 3 plasterki papryczki chili
- po 1/2 łyżeczki papryki w proszku, kurkumy i oregano
- 150 g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
- 400 g filetu łososia
- 80 ml śmietanki 30%
- Koperek
- opcjonalnie: 200 g kukurydzy