Czas na cukinię!

Lato to czas cukinii. Pamiętajmy, że im młodsza, tym smaczniejsza. Możemy jeść ją na surowo, smażyć kwiaty cukinii, przyrządzać leczo, piec ciasta i placki. Szerokie zastosowanie tego warzywa z rodziny dyniowatych zainspirowało naszych Szefów Kuchni do skomponowania dań, które przez cały przyszły tydzień będą królować w Restauracjach Olimp. W oczekiwaniu na tydzień cukinii, przeczytajcie dlaczego warto ją jeść oraz sprawdźcie przepis, który dla Was przygotowaliśmy!

Cukinia jest łagodnym w smaku, lekkostrawnym warzywem. Jest ceniona za wysoką wartość dietetyczną. Zawiera potas, żelazo i magnez oraz witaminę C, K, PP i B1, beta karoten. Warzywo to jest jednym z ważnych składników diety oczyszczającej. W ok. 90% składa się z wody, a ta wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn. Warto wiedzieć! 100 g cukinii to: 15 kcal, 250 mg potasu, 52 mcg kwasu foliowego. Jedzmy to warzywo na zdrowie!   Cukiniowa zupa z łososiem

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • po 1/2 łyżki masła i oliwy
  • 1,5 litra bulionu jarzynowego
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 ziemniak
  • 3 plasterki papryczki chili
  • po 1/2 łyżeczki papryki w proszku, kurkumy i oregano
  • 150 g fasolki szparagowej (mrożonej lub świeżej)
  • 400 g filetu łososia
  • 80 ml śmietanki 30%
  • Koperek
  • opcjonalnie: 200 g kukurydzy

PRZYGOTOWANIE: W garnku na oliwie i maśle poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Dodać pokrojoną w kostkę cukinię i mieszając co chwilę podsmażać przez ok. 3 minuty. Wlać gorący bulion i zagotować. W międzyczasie dodać obranego i pokrojonego w kostkę ziemniaka, papryczkę chili oraz przyprawy. Dodać fasolkę (mrożoną przepłukać pod letnią wodą, świeżą pokroić na kawałki) oraz opcjonalnie kukurydzę i ponownie zagotować. Doprawić solą i pieprzem. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw. Z łososia odciąć skórę i pokroić go w kostkę. Dodać do zupy i na minimalnym ogniu gotować przez ok. 1 minutę. Odstawić z ognia, dodać śmietankę oraz łyżkę posiekanego koperku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *