Czas na śliwki!

Śliwki! Niektórzy cały rok czekają na te soczyste, pyszne owoce. Nie ma przecież nic lepszego niż świeże ciasto ze śliwkami. Ale śliwka to nie tylko doskonały dodatek do ciast. W tym tygodniu śliwki królują w menu Restauracji Olimp, a my opracowaliśmy dla Was przepisy, które samodzielnie przygotujecie w swoich domach. Te dania sprawią Wam wiele przyjemności w jesienne wieczory!

Krem czekoladowo-śliwkowy

Składniki:

  • 2 kg śliwek (np. węgierek)
  • 3/4 kg cukru (można dać mniej)
  • 200 – 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%

PRZYGOTOWANIE: Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ zmielić w maszynce do mięsa. Wyłożyć na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia). Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa będzie już ciemna i gęsta dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.

Pełnoziarniste placki śliwkowe

Składniki:

  • 180 g jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
  • 1 i 1/4 szklanki mąki razowej (np. żytniej lub orkiszowej)
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szklanka śliwek

PRZYGOTOWANIE: Do miski wlać jogurt, dodać jajka, roztopiony tłuszcz i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników. Rozgrzać patelnię. Śliwki pokroić na plasterki, usunąć pestki. Nakładać po łyżce masy na patelnię, w masę włożyć pokrojone śliwki i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty (do zrumienienia się spodu). Przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Podawać np. polane syropem klonowym lub z cukrem pudrem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *