Składniki:
- 2 kg śliwek (np. węgierek)
- 3/4 kg cukru (można dać mniej)
- 200 – 250 g ciemnej gorzkiej czekolady 70%
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki opłukać, przekroić na połówki, usunąć pestki. Miąższ zmielić w maszynce do mięsa. Wyłożyć na dużą patelnię lub do garnka z grubym dnem. Smażyć na małym ogniu przez około 1 godzinę, mieszając od czasu do czasu i uważając aby śliwki nie przypaliły się. Masa powinna być ciemna i gęsta (w razie potrzeby wydłużyć czas smażenia). Dodać cukier i smażyć jeszcze przez około 1/2 godziny, mieszając od czasu do czasu. Gdy masa będzie już ciemna i gęsta dodać czekoladę połamaną na kostki, roztopić i zagotować. Nałożyć do słoiczków.
Pełnoziarniste placki śliwkowe
Składniki:
- 180 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju roślinnego lub masła
- 1 i 1/4 szklanki mąki razowej (np. żytniej lub orkiszowej)
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki brązowego cukru
- szklanka śliwek
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wlać jogurt, dodać jajka, roztopiony tłuszcz i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i cukier, delikatnie wymieszać rózgą, tylko do połączenia się składników. Rozgrzać patelnię. Śliwki pokroić na plasterki, usunąć pestki. Nakładać po łyżce masy na patelnię, w masę włożyć pokrojone śliwki i smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 2 minuty (do zrumienienia się spodu). Przewrócić łopatką na drugą stronę i smażyć przez kolejne 2 minuty. Odłożyć na talerz i powtórzyć z resztą ciasta. Podawać np. polane syropem klonowym lub z cukrem pudrem.