Przepis na najlepszy i najbardziej charakterystyczny element kuchni czeskiej – zupę czosnkową – właśnie ląduje w waszych kuchniach. Czas jej przyrządzenia jest niedługi, koszt całej zupy niesamowicie niski (kilka ząbków czosnku, suchy chleb – można ją przygotować przy kończących się domowych zapasach!) a efekt niesamowity! Zapraszamy do wypróbowania.
Składniki (4 porcje):
- czosnek (8 – 10 ząbków),
- bulion warzywny (1 litr),
- majeranek świeży lub suszony,
- masło (2 łyżki),
- sól i pieprz (do smaku),
- starty ser żółty (do posypania),
- czerstwy* chleb na grzanki (kilka kromek).
Przygotowanie:
Najpierw zabieramy się za głównego bohatera zupy, czyli czosnek, który obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy odpowiednio przygotowany czosnek – chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion warzywny i całość doprowadzamy do wrzenia. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki czerstwego chleba kroimy w kostkę i przyrumieniamy na suchej, dość mocno rozgrzanej patelni. Teraz zupę przelewamy do misek, posypujemy majerankiem, dodajemy grzanki oraz ser żółty.
* Czy wiecie, że słowo „czerstwy” po czesku oznacza świeży? U nas jednak ma to być chleb czerstwy po polsku 🙂