Czeska zupa czosnkowa

Przepis na najlepszy i najbardziej charakterystyczny element kuchni czeskiej – zupę czosnkową – właśnie ląduje w waszych kuchniach. Czas jej przyrządzenia jest niedługi, koszt całej zupy niesamowicie niski (kilka ząbków czosnku, suchy chleb – można ją przygotować przy kończących się domowych zapasach!) a efekt niesamowity! Zapraszamy do wypróbowania.

Składniki (4 porcje):

  • czosnek (8 – 10 ząbków),
  • bulion warzywny (1 litr),
  • majeranek świeży lub suszony,
  • masło (2 łyżki),
  • sól i pieprz (do smaku),
  • starty ser żółty (do posypania),
  • czerstwy* chleb na grzanki (kilka kromek).

Przygotowanie:

Najpierw zabieramy się za głównego bohatera zupy, czyli czosnek, który obieramy i kroimy w cienkie plasterki. W garnku o grubym dnie roztapiamy masło i wrzucamy odpowiednio przygotowany czosnek – chwilę podsmażamy. Następnie wlewamy bulion warzywny i całość doprowadzamy do wrzenia. Jeśli trzeba, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Kromki czerstwego chleba kroimy w kostkę i przyrumieniamy na suchej, dość mocno rozgrzanej patelni. Teraz zupę przelewamy do misek, posypujemy majerankiem, dodajemy grzanki oraz ser żółty.

* Czy wiecie, że słowo „czerstwy” po czesku oznacza świeży? U nas jednak ma to być chleb czerstwy po polsku 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *