Czy można polubić warzywa?

Zdrowe nawyki żywieniowe zakładają spożywanie warzyw w każdym posiłku. To nie kwestia mody, to konieczność jaka powinna nam towarzyszyć każdego dnia. Jak to zrobić w sytuacji, gdy mimo wszystko trudno nam się przekonać do smaku warzyw? Wystarczą dobre chęci i zastosowanie kilku prostych trików.  Spróbujcie, a przekonacie się, że to dziecinnie łatwe.

  •  Obiecaj sobie zmianę. Pomyśl o sobie, jako o najważniejsze osobie, o którą zaczynasz dbać i zdrowo odżywiać. Przestań myśleć, że któregoś warzywa nie lubisz. Zacznij szukać sposobu na ich smaczne podanie. Eksperymentuj!
  • Inspiruj się nowymi smakami. Jeśli do dzisiaj wspomnienie rozgotowanej marchewki z przedszkolnej stołówki wzbudza w Was dreszcze, to nie zmuszajcie się do spożywania jej właśnie w takiej postaci. Na rynku jest tak bogaty wybór warzyw, że potraktujcie je jako kulinarny eksperyment. Różnokolorowe papryki, lśniące bakłażany czy złocista kukurydza, mogą stać się podstawą wymyślnego dania. Jeśli nie wiesz, co z nich przyrządzić poszukaj inspiracji na blogach kulinarnych lub w ulubionych restauracjach.
  • Pamiętaj, że je się również oczami. Zadbaj, by Twój talerz był kolorowy, wyglądał apetycznie i atrakcyjnie. To bardzo ważne, by Twoje danie pobudzało apetyt i zachęcało do skosztowania. Nic tak nie ożywi nudnego posiłku jak kolorowa kompozycja warzywna.
  • Przełamuj niechciany smak dodatkiem ulubionych ziół lub lekkich sosów na bazie oliwy z oliwek. Wyraziste przyprawy – pieprz cayenne, oregano, bazylia, chili, świeża mięta skutecznie pomogą Ci osłabić smak tych warzyw, co do których nie jesteś jeszcze przekonany. Przygotowane na parze i podane z dodatkiem sosu na bazie oliwy, cytryny, miodu czy octu balsamicznego , zaskoczą Cię zupełnie nowym smakiem.
  • Dodawaj warzywa do ulubionych potraw. Starta marchewka dodana do tradycyjnych kotletów mielonych będzie nie tylko ładnie wyglądać, ale i smakować wyśmienicie. Jeśli do tej pory ulubiona zupa zostawała na talerzu niedojedzona tylko dlatego, że pływały w niej kawałki pietruszki, selera czy marchewki – spróbuj ją przygotować miksując przed podaniem wszystkie składniki. Z pewnością nie straci na smaku, warzywa nie będą Ci już przeszkadzać, a zupa- krem będzie smakować wyśmienicie.
  • Pij warzywa na zdrowie! Zaproś znajomych na party z sokiem warzywnym w roli głównej. Zabawcie się w samodzielne komponowanie swoich napojów. To może być naprawdę świetna frajda, a na pewno nie będzie Wam groził tzw. „efekt dnia kolejnego”, bo przecież witamin nie można przedawkować.
  • Spróbuj warzywnych fast-foodów. Frytki warzywne z dodatkiem ulubionego sosu, to doskonała przekąska na zimowe seanse przed telewizorem.

To tylko niektóre z podpowiedzi, jakie mogą Was zainspirować do polubienia warzyw. Jeśli choć trzy z nich spróbujecie zastosować przez miesiąc, będziecie na doskonałej drodze do zamiany słodkich przekąsek, na chrupiące, kolorowe jarzynki.

Zawsze kiedy zabraknie Wam pomysłu na pyszne warzywne danie, możecie skorzystać z przepisów zamieszczonych na naszym kulinarnym blogu lub odwiedzić nas w jednej z naszych licznych restauracji, a tam to my zadbamy o Wasze zdrowe menu.

 

Oto przepisy na najleprze potrawy warzywne restauracji Olimp:

10-15_tarta-z-cukinia-A4_01 bigstock-Oven-Baked-Vegetable-Fries-72429424 Ratatouille-olimp bigstock-Salad-with-Beet-and-Cheese-84719474

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *