Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 130 g drobnego cukru do wypieków
- 4 jajka
- 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
- 200 g puree z dyni*
- 1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
- brązowy cukier – do posypania
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli.
W drugim naczyniu lekko roztrzepujemy jajka, mieszamy je z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Formę do muffinków wykładamy papilotkami lub natłuszczamy. Nakładamy do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć, wystudzić na kratce.
* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu poprzez wcześniejsze pokrojenie dyni na kawałki, pieczenie jej przez 20 minut w temperaturze 175ºC, a następnie zmiksowanie.
Śliwkowe crumble
Składniki:
- 500 g śliwek
- 45 g mąki pszennej
- 2-3 łyżki płatków owsianych
- 30 g masła
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki ulubionych orzechów
PRZYGOTOWANIE:
Śliwki myjemy, suszymy i pestkujemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego.
W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, masło, cukier i płatki, następnie ucieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Rozsypujemy ją na śliwkach, wierzch posypujemy orzechami. Crumble pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki.