Desery na jesienne wieczory

Gdy za oknem jesień, a my coraz częściej wracamy do domu zziębnięci, rozgrzeje nas aromatyczny deser. Przygotowaliśmy dla Was przepisy, które z łatwością przygotujecie w domu. Spróbujcie!

Muffiny dyniowe

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 130 g drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka
  • 200 ml oleju słonecznikowego lub rzepakowego
  • 200 g puree z dyni*
  • 1 jabłko (średniej wielkości) starte na tarce o dużych oczkach
  • brązowy cukier – do posypania

PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. W jednym naczyniu mieszamy składniki suche: przesianą mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną, cynamonem, szczyptą soli. W drugim naczyniu lekko roztrzepujemy jajka, mieszamy je z olejem, puree z dyni, startym jabłkiem i cukrem. Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy rózgą kuchenną tylko do połączenia się składników. Formę do muffinków wykładamy papilotkami lub natłuszczamy. Nakładamy do nich ciasta do około 3/4 wysokości papilotki. Posypujemy brązowym cukrem. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 20 – 25 minut do tzw. „suchego patyczka”. Wyjąć, wystudzić na kratce. * Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu poprzez wcześniejsze pokrojenie dyni na kawałki, pieczenie jej przez 20 minut w temperaturze 175ºC, a następnie zmiksowanie.

Śliwkowe crumble

Składniki:

  • 500 g śliwek
  • 45 g mąki pszennej
  • 2-3 łyżki płatków owsianych
  • 30 g masła
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki ulubionych orzechów

PRZYGOTOWANIE: Śliwki myjemy, suszymy i pestkujemy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. W miseczce mieszamy ze sobą mąkę, masło, cukier i płatki, następnie ucieramy palcami, aż powstanie kruszonka. Rozsypujemy ją na śliwkach, wierzch posypujemy orzechami. Crumble pieczemy w 180 stopniach przez około 30-35 minut, do zrumienienia kruszonki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *