Owocowe desery pełne smaku

Wiosną i latem intuicyjnie sięgamy po owoce. Wybór świeżych, lokalnych produktów może przyprawiać o zawrót głowy. Nie bójmy się tworzyć z nich wyśmienitych deserów. Sprawdźcie nasze przepisy!

Sorbet jagodowo-bananowy

Składniki:

  • 1 szklanka świeżych jagód
  • 2 małe obrane banany
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE: Wodę i cukier umieścić w garnku. Podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać jagody, banany i sok z cytryny, a następnie zmiksować na gładką masę. Po wykonaniu tej czynności przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na około 2 godziny. Wyjąć z zamrażarki, przemieszać i włożyć ponownie do zmrożenia. Podawać z ulubionymi sezonowymi owocami.

Mus malinowy z „bąbelkami”

Składniki:

  • 1 kg malin
  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki śmietany kremówki
  • 3 białka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 1 szklanka czerwonego wina musującego

PRZYGOTOWANIE: Maliny zagotować z cukrem, następnie przetrzeć przez sito i wystudzić. W mikserze ubić śmietanę z białkami. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Owoce połączyć z białkami i śmietaną, dodać żelatynę i ostrożnie wlać wino. Wymieszać. Masę przelać do salaterek lub szklanek. Ten i inne desery owocowe na bazie żelatyny trzeba porządnie schłodzić w lodówce.

Deser rabarbarowo-truskawkowy

Składniki:

  • 80 dag rabarbaru
  • 20 dag cukru
  • 1 kg truskawek
  • 20 listków melisy lub mięty

PRZYGOTOWANIE: Umyty i obrany rabarbar pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyścić z szypułek i pokroić na połówki. W pucharkach układać rabarbar i truskawki. Gotowy deser posypać posiekanymi listkami świeżej melisy (lub mięty).

Smacznego!

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *