Składniki:
- 1 szklanka świeżych jagód
- 2 małe obrane banany
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
PRZYGOTOWANIE:
Wodę i cukier umieścić w garnku. Podgrzewać, aż się rozpuści. Dodać jagody, banany i sok z cytryny, a następnie zmiksować na gładką masę. Po wykonaniu tej czynności przełożyć do pojemnika i wstawić do zamrażarki na około 2 godziny. Wyjąć z zamrażarki, przemieszać i włożyć ponownie do zmrożenia. Podawać z ulubionymi sezonowymi owocami.
Mus malinowy z „bąbelkami”
Składniki:
- 1 kg malin
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki śmietany kremówki
- 3 białka
- 3 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka czerwonego wina musującego
PRZYGOTOWANIE:
Maliny zagotować z cukrem, następnie przetrzeć przez sito i wystudzić. W mikserze ubić śmietanę z białkami. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Owoce połączyć z białkami i śmietaną, dodać żelatynę i ostrożnie wlać wino. Wymieszać. Masę przelać do salaterek lub szklanek. Ten i inne desery owocowe na bazie żelatyny trzeba porządnie schłodzić w lodówce.
Deser rabarbarowo-truskawkowy
Składniki:
- 80 dag rabarbaru
- 20 dag cukru
- 1 kg truskawek
- 20 listków melisy lub mięty
PRZYGOTOWANIE:
Umyty i obrany rabarbar pokroić na małe kawałki. Wrzucić do garnka, zasypać cukrem i dusić na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyścić z szypułek i pokroić na połówki. W pucharkach układać rabarbar i truskawki. Gotowy deser posypać posiekanymi listkami świeżej melisy (lub mięty).
Smacznego!
Trzeba korzystać z sezonów na owoce!