Dip szczypiorkowo – czosnkowy

Jeśli szukasz zamiennika za tradycyjny sos czosnkowy to nasz dip idealnie go zastąpi. Dobrze smakuje na do sałatek, mięs, pizzy i kanapek. Na bazie jogurtu, oliwy i octu winnego – na prawdę warto go spróbować.

Składniki:

  • 400 g szczypiorku,
  • 10 g czosnku,
  • 150 ml octu winnego,
  • 200 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g cukru brązowego,
  • 150 ml jogurtu naturalnego,
  • sól, pieprz – do smaku. 

PRZYGOTOWANIE:

Wszystkie składniki łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Serwujemy schłodzony, dla dekoracji posypany drobno siekanym szczypiorkiem.

Nasza rekomendacja:

Zamiast miksować szczypiorek możesz zmieszać go z masą z pozostałych składników.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *