Domowe i zdrowe lody bananowo-kokosowe

 

Upały nie dają nam chwili wytchnienia, ale przecież… na lato czekaliśmy 9 miesięcy! Zamiast narzekać na gorącą temperaturę, najlepiej przygotować sobie zdrową, mroźną przekąskę. Prezentujemy Wam przepis na fantastyczne, domowe lody z naturalnych składników. Nie zawierają cukru ani mleka, dlatego są mniej kaloryczne niż lody tradycyjne, a także tolerowane przez osoby uczulone na laktozę. Przygotowanie ich jest banalnie proste i zajmuje niewiele czasu. No i dodatkowo są przepyszne!

Składniki:

  • dojrzałe banany (6 sztuk),
  • mleczko kokosowe (3 łyżki),
  • wiórki kokosowe (2 łyżki),
  • ulubione, rozdrobnione bakalie (opcjonalnie, np. płatki migdałów, niesolone orzechy nerkowca – 3 łyżki),
  • cynamon (do posypania – wg uznania).

Przygotowanie:

Banany obieramy ze skóry, wkładamy do pojemnika i blendujemy wraz z mleczkiem kokosowym i wiórkami do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy bakalie (jeśli chcemy ich użyć). Wkładamy na pół godziny do zamrażarki, następnie wyjmujemy, przekładamy zawartość do pucharków lodowych i wkładamy z powrotem do zamrażarki na kolejne pół godziny. Po tym czasie – lody gotowe!

Porada:

Przepis ten bardzo łatwo możemy modyfikować. Jeśli nie lubimy kokosa, zamiast mleczka i wiórków możemy dodać np. 3 łyżki mrożonej kawy. Z wierzchu możemy udekorować je ulubionymi owocami. Ogranicza nas tylko wyobraźnia!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *