Dorsz tandoori

Smaczny i prosty przepis na rybę kuchni indyjskiej. Z łatwością przygotujesz go w swojej kuchni. Mieszanka aromatycznych przypraw nadaje specyficzny i wyjątkowy smak. Wypróbuj ją z rybą i śmiało przenieś do innych dań z rybami lub drobiem.

Składniki:

  • 1 kg dorsza,                                        
  • 20 g zielonej pasty curry,                           
  • 50 g posiekanej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,                                    
  • 10 g startego świeżego imbiru,                             
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 200 ml mleka sojowego,                                       
  • 1 limonka,                                                 
  • sok z 1 limonki,                                      
  • 150 g zielonego groszku,               
  • 1 bakłażan,
  • 400 g soczewicy w puszce/ryż do podania. /mp_accordion_item]

PRZYGOTOWANIE:

Curry, cebulę, czosnek, imbir, kolendrę, skórkę z limonki, mleko sojowe i sok z limonki miksujemy na gładką masę. Przelewamy do rondla i zagotowujemy, dodajemy groszek i bakłażana pokrojonego w kostkę, gotujemy, aż warzywa będą miękkie, dokładamy rybę i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem lub ugotowaną soczewicą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *