Smaczny i prosty przepis na rybę kuchni indyjskiej. Z łatwością przygotujesz go w swojej kuchni. Mieszanka aromatycznych przypraw nadaje specyficzny i wyjątkowy smak. Wypróbuj ją z rybą i śmiało przenieś do innych dań z rybami lub drobiem.
Składniki:
- 1 kg dorsza,
- 20 g zielonej pasty curry,
- 50 g posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 10 g startego świeżego imbiru,
- 1/2 pęczka świeżej kolendry,
- 200 ml mleka sojowego,
- 1 limonka,
- sok z 1 limonki,
- 150 g zielonego groszku,
- 1 bakłażan,
- 400 g soczewicy w puszce/ryż do podania. /mp_accordion_item]
PRZYGOTOWANIE:
Curry, cebulę, czosnek, imbir, kolendrę, skórkę z limonki, mleko sojowe i sok z limonki miksujemy na gładką masę. Przelewamy do rondla i zagotowujemy, dodajemy groszek i bakłażana pokrojonego w kostkę, gotujemy, aż warzywa będą miękkie, dokładamy rybę i gotujemy jeszcze 2 minuty. Podajemy z ryżem lub ugotowaną soczewicą.