Dynia po marokańsku z fasolą jaś

Zapraszamy na wyprawę do krainy smaków i aromatów orientalnych. Potrawka z dynią i fasolą fantastycznie syci i rozgrzewa, jest idealna na pierwsze chłody. To danie uniwersalne – będzie smakowało zwolennikom tradycyjnej kuchni oraz tym nastawionym na nowe doznania.

 

Składniki:

  • 1,2 l bulionu warzywnego,                                           
  • 5 g mielonej kolendry,                        
  • szczypta mielonego kminu rzymskiego,
  • 400 g pora,                                                    
  • 450 g pasternaku,                                         
  • 1,2 kg dyni,
  • 800 g zielonej i żółtej cukinii,                     
  • 2 czerwone papryki,                           
  • 200 g suszonych moreli,                                
  • 800 g fasoli Jaś z puszki – odsączonej,
  • szczypta chili,
  • pieprz i sól.

Do dekoracji:

– posiekana pietruszka lub kolendra,

– prażone orzeszki pinii. 

PRZYGOTOWANIE:

Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy, por, pasternak i gotujemy około 5 minut. Dokładamy pokrojoną dynię, czerwoną paprykę, cukinię i doprowadzamy wywar do wrzenia. Wrzucamy morelę i fasolę Jaś, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko, aż warzywa będą miękkie.

Uprażone na patelni orzeszki pinii siekamy. Danie podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *