Zapraszamy na wyprawę do krainy smaków i aromatów orientalnych. Potrawka z dynią i fasolą fantastycznie syci i rozgrzewa, jest idealna na pierwsze chłody. To danie uniwersalne – będzie smakowało zwolennikom tradycyjnej kuchni oraz tym nastawionym na nowe doznania.
Składniki:
- 1,2 l bulionu warzywnego,
- 5 g mielonej kolendry,
- szczypta mielonego kminu rzymskiego,
- 400 g pora,
- 450 g pasternaku,
- 1,2 kg dyni,
- 800 g zielonej i żółtej cukinii,
- 2 czerwone papryki,
- 200 g suszonych moreli,
- 800 g fasoli Jaś z puszki – odsączonej,
- szczypta chili,
- pieprz i sól.
Do dekoracji:
– posiekana pietruszka lub kolendra,
– prażone orzeszki pinii.
PRZYGOTOWANIE:
Do bulionu warzywnego dodajemy przyprawy, por, pasternak i gotujemy około 5 minut. Dokładamy pokrojoną dynię, czerwoną paprykę, cukinię i doprowadzamy wywar do wrzenia. Wrzucamy morelę i fasolę Jaś, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy wszystko, aż warzywa będą miękkie.
Uprażone na patelni orzeszki pinii siekamy. Danie podajemy z posiekaną natką pietruszki lub kolendrą.