Składniki:
- 300 g filetu z łososia (bez skóry)
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżeczki soku z limonki
- szczypta soli himalajskiej
- 2 bułki grahamki
- jogurt grecki
- łyżka musztardy
- łyżeczka oleju sezamowego
- świeży koperek
- dodatki: liście sałaty/rukoli, świeże warzywa
PRZYGOTOWANIE:
W misce wymieszaj oliwę razem z solą i sokiem z limonki. Zanurz w nich łososia z obu stron, po czym odstaw go na kilkanaście minut. Bułki przekrój na pół i podpiecz je w piekarniku. Jogurt grecki połącz z musztardą, olejem sezamowym, świeżym koprem – sos gotowy! Łososia przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmażaj go z obu stron przez ok. 3 minuty. Gotowego łososia przełóż na połówkę bułki razem z ulubionymi składnikami. Posmaruj go koperkowym sosem – burgery gotowe!
Pizza z kalafiora
Składniki:
- 1 kalafior (ok. 500 g)
- szklanka mąki gryczanej
- 2 łyżki nasion chia + 8 łyżek wody
- 1/2 puree z jabłek (ok. 100 g)
- 1/4 szklanki zimnej wody
- łyżka sosu tamari
- 1 limonka
- do smaku: szczypta soli, suszone oregano i bazylia
- na wierzch: sos pomidorowy, ulubione dodatki, liście bazylii lub rukola.
PRZYGOTOWANIE:
Umieść nasiona chia w misce i wymieszaj je z wodą, po czym pozostaw je na ok. 10 minut, dopóki masa nie przybierze żelowej konsystencji. Kalafiora zmiksuj „na mąkę” i wymieszaj z mąką gryczaną, sokiem z limonki, sosem tamari, szczyptą soli i przyprawami. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym zacznij stopniowo dolewać do nich zimną wodę. Dłońmi jeszcze raz sprawdź konsystencję – ma być jednolita i lepiąca się. Blachę do pizzy posmaruj oliwą, obsyp ją delikatnie mąką. Przelej na nią ciasto do pizzy i dokładnie je uformuj. Zapiekaj spód do pizzy w 200 stopniach przez 20-30 minut, po tym czasie posmaruj go sosem, obsyp przyprawami i ulubionymi dodatkami i jeszcze raz wstaw do piekarnika na 5-10 minut. Po tym czasie pizza będzie gotowa, pachnąca i…chrupiąca!