Fast food w wersji fit!

Dietetyczny fast-food? Brzmi jak niemożliwe, ale zdradzimy Wam kilka trików, aby tłustego hamburgera czy pizzę zamienić w pełnowartościowe posiłki bogate w białko, witaminy i błonnik. Dania przygotowywane w ten sposób nie odbiegają smakiem od swoich tradycyjnych wersji, a są dużo zdrowsze!

Co warto wiedzieć:

-produkty z mąki pszennej zamieniaj na te z pełnoziarnistej

-tłuste mięsa zastępuj chudymi (np. mięsem z indyka, kurczaka)

-potrawy wzbogacaj o jak największą ilość świeżych warzyw

-kup patelnię grillową – pozwoli ci to zminimalizować ilość używanego tłuszczu podczas smażenia

-zamiast smażyć – piecz i gotuj na parze

-unikaj gotowych sosów ze sklepu – przyrządzaj własne sosy na bazie jogurtu naturalnego i pulpy pomidorowej

-stosuj pikantne przyprawy – chili, czarny pieprz, imbir, cynamon, które przyspieszają przemianę materii

Przygotowaliśmy dla Was również przepisy, które są najlepszym dowodem na to, że smacznie, wcale nie musi oznaczać niezdrowo!

Zdrowe burgery z łososiem

Składniki:

  • 300 g filetu z łososia (bez skóry)
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżeczki soku z limonki
  • szczypta soli himalajskiej
  • 2 bułki grahamki
  • jogurt grecki
  • łyżka musztardy
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • świeży koperek
  • dodatki: liście sałaty/rukoli, świeże warzywa

PRZYGOTOWANIE: W misce wymieszaj oliwę razem z solą i sokiem z limonki. Zanurz w nich łososia z obu stron, po czym odstaw go na kilkanaście minut. Bułki przekrój na pół i podpiecz je w piekarniku. Jogurt grecki połącz z musztardą, olejem sezamowym, świeżym koprem – sos gotowy! Łososia przełóż na rozgrzaną patelnię i podsmażaj go z obu stron przez ok. 3 minuty. Gotowego łososia przełóż na połówkę bułki razem z ulubionymi składnikami. Posmaruj go koperkowym sosem – burgery gotowe!

Pizza z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior (ok. 500 g)
  • szklanka mąki gryczanej
  • 2 łyżki nasion chia + 8 łyżek wody
  • 1/2 puree z jabłek (ok. 100 g)
  • 1/4 szklanki zimnej wody
  • łyżka sosu tamari
  • 1 limonka
  • do smaku: szczypta soli, suszone oregano i bazylia
  • na wierzch: sos pomidorowy, ulubione dodatki, liście bazylii lub rukola.

PRZYGOTOWANIE: Umieść nasiona chia w misce i wymieszaj je z wodą, po czym pozostaw je na ok. 10 minut, dopóki masa nie przybierze żelowej konsystencji. Kalafiora zmiksuj „na mąkę” i wymieszaj z mąką gryczaną, sokiem z limonki, sosem tamari, szczyptą soli i przyprawami. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki, po czym zacznij stopniowo dolewać do nich zimną wodę. Dłońmi jeszcze raz sprawdź konsystencję – ma być jednolita i lepiąca się. Blachę do pizzy posmaruj oliwą, obsyp ją delikatnie mąką. Przelej na nią ciasto do pizzy i dokładnie je uformuj. Zapiekaj spód do pizzy w 200 stopniach przez 20-30 minut, po tym czasie posmaruj go sosem, obsyp przyprawami i ulubionymi dodatkami i jeszcze raz wstaw do piekarnika na 5-10 minut. Po tym czasie pizza będzie gotowa, pachnąca i…chrupiąca!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *