Pełnia smaku: faszerowane warzywa

O tym, że warzywa to obowiązkowy punkt w naszej diecie, nikogo nie musimy już przekonywać. W tym tygodniu we wszystkich Restauracjach Olimp serwujemy warzywa pełne pysznego farszu. Przygotowane w ten sposób, są nie tylko smaczne, ale i niezwykle atrakcyjnie prezentują się na talerzach. Jeśli chcielibyście spróbować przygotować warzywa z farszem, to mamy dla Was sprawdzone przepisy!

  Pieczone bataty z fetą, granatem i zielonym pesto

Składniki:

  • 2 bataty (razem ok. 800 g)
  • sól, pieprz, oliwa
  • 80 g fety
  • 1/2 owocu granatu

Składniki na pesto:

  • 1 paczka rukoli (ok. 120g)
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 1/2 papryczki chili
  • 10 orzechów nerkowca
  • 20 g sera parmezan lub grana padano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 cytryny

PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 200 stopni C. Bataty umyć i każdego pokroić wzdłuż na 4 plastry. Doprawić solą, pieprzem i natrzeć oliwą. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec przez ok. 45 minut lub do miękkości (widelec powinien gładko wchodzić w miąższ).

Rukolę umyć i osuszyć, następnie włożyć do pojemnika blendera, dodać obrany czosnek, papryczkę bez pestek, orzechy, ser, oliwę i sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem i wszystko zmiksować na małe kawałeczki składników. Upieczone bataty posmarować pesto, posypać rozkruszoną fetą oraz wyłuskanym granatem. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Kabaczki faszerowane mielonym mięsem i kurkami

Składniki:

  • 1 kabaczek
  • 150 g mielonej jagnięciny lub wołowiny
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki passaty (sosu) pomidorowego lub 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 150 g kurek
  • 1 jajko
  • garść listków świeżej mięty
  • pół kostki sera feta
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

PRZYGOTOWANIE: Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Kabaczka umyć, przekroić wzdłuż na 2 części. Usunąć pestki, miąższ wyjąć łyżeczką pozostawiając około 1 cm brzeg miąższu przy samej skórce. Miąższ posiekać. Łódeczki z kabaczka oprószyć solą, pieprzem, skropić 1 łyżką oliwy i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut. W międzyczasie przygotować farsz. Zmielone mięso włożyć do miski i doprawić solą oraz pieprzem. Na patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, włożyć posiekaną cebulę i smażyć przez 2 – 3 minuty, pod koniec dodać starty czosnek. Dodać posiekany miąższ kabaczka, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem oraz przyprawami. Smażyć mieszając przez około 5 – 7 minut. Dodać passatę pomidorową i smażyć jeszcze przez około 2 minuty. Odstawić z ognia, dodać opłukane, osuszone i pokrojone kurki oraz zmielone mięso. Wymieszać, następnie dodać jajko i znów wymieszać doprawiając w razie potrzeby solą i pieprzem. Podpieczone łódeczki wypełnić powstałym farszem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec przez 40 minut. Podawać posypane miętą i serem feta.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *