Makarony z warzyw to ostatni krzyk kulinarnej mody i doskonała alternatywa dla tradycyjnych odpowiedników. Oprócz zdrowotnych aspektów, potrawa zyskuje bardzo atrakcyjny wygląd azjatyckiego makaronu. Warzywny makaron pozwala również na sporą oszczędność kalorii.
Składniki:
- 150 g filetu z kurczaka,
- 80 g marchewki,
- 120 g cukinii,
- 15 g grzybów Mun,
- tłuszcz do smażenia,
- 30 g świeżego imbiru,
- 50 ml białego wina wytrawnego,
- świeża kolendra,
- sól, pieprz,
- masło,
- mąka,
- przyprawa do mięs – według gustu.
PRZYGOTOWANIE:
Fileta przyprawić, usmażyć. Cukinię i marchew kroimy w cienkie długie paski. Podsmażamy najpierw marchew, następnie dodajemy cukinię, grzyby Mun, imbir, wino. Podsmażamy do momentu, gdy warzywa zmiękną. Fileta serwujemy, układając go na powstałych z warzyw noodlach.