Warzywne frytki to pyszna odmiana dla tych tradycyjnych, ziemniaczanych. Zdrowe, domowe, z niewielką ilością tłuszczu, za to z mnóstwem ziół i ulubionych przypraw. Ten przepis to właściwie tylko sugestia i zachęta do tego, aby samemu wypróbować nowy sposób na ulubiona przekąskę.
SKŁADNIKI:
- 3 ziemniaki,
- 1 seler,
- 4 marchewki,
- 1 kalarepa,
- 1 pietruszka,
- 1 batat,
- 5 ząbków czosnku,
- rozmaryn,
- sól, słodka papryka, pieprz,
- oliwa z oliwek
DIP:
- 300 ml jogurtu,
- 1 ogórek ,
- pęczek kopru,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- sok z połówki cytryny,
- sól, pieprz.
Warzywa obieramy i kroimy w słupki mniej więcej tych samych rozmiarów. Zalewamy wrzącą wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie odcedzamy, osuszamy na ścierce i przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Dodajemy czosnek, mieszamy i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i starty na grubych oczkach tarki – ogórek. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny – całość dokładnie mieszamy. Upieczone frytki warzywne zjadamy maczając w schłodzonym dipie jogurtowo -ogórkowym.