FRYTKI WARZYWNE Z DIPEM JOGURTOWO – OGÓRKOWYM

Warzywne frytki to pyszna odmiana dla tych tradycyjnych, ziemniaczanych. Zdrowe, domowe, z niewielką ilością tłuszczu, za to z mnóstwem ziół i ulubionych przypraw. Ten przepis to właściwie tylko sugestia i zachęta do tego, aby samemu wypróbować nowy sposób na ulubiona przekąskę.

SKŁADNIKI:

  • 3 ziemniaki,
  • 1 seler,
  • 4 marchewki,
  • 1 kalarepa,
  • 1 pietruszka,
  • 1 batat,
  • 5 ząbków czosnku,
  • rozmaryn,
  •  sól, słodka papryka, pieprz,
  • oliwa z oliwek

DIP:

  • 300 ml jogurtu,
  • 1 ogórek ,
  • pęczek kopru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy,
  • sok z połówki cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

Warzywa obieramy i kroimy w słupki mniej więcej tych samych rozmiarów.  Zalewamy wrzącą wodą i doprowadzamy do wrzenia, następnie odcedzamy, osuszamy na ścierce  i przekładamy na blaszkę. Polewamy oliwą i doprawiamy przyprawami. Dodajemy czosnek, mieszamy i pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.

W międzyczasie przygotowujemy sos. Do jogurtu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekany koperek i starty na grubych oczkach tarki – ogórek. Doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny – całość dokładnie mieszamy. Upieczone frytki warzywne zjadamy maczając w schłodzonym dipie jogurtowo -ogórkowym.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *