FUSILLI Z SYCYLIJSKĄ SALSĄ

Fusilli pasta dish with tuna fish, tomato sauce, capers, black olives and parmesan cheese in a cooking pan on a wooden table, selective focus

Fusilli doskonale pasuje do dań, które chcemy odgrzewać. Połączony z wyrazistymi dodatkami, wspaniale smakuje do ostatniego kęsa. Idealna propozycja dla zapracowanych i tych, którzy kochają włoskie klimaty. Podany z lampką lekkiego, wytrawnego wina komponuje się wyśmienicie!

Składniki

  • makaron fusilli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 cebula,
  • oliwa z oliwek,
  • 1 puszka peperonaty,
  • 50 ml białego wina,
  • 100 g kiełbasy chorizo,
  • 100 g oliwek – czarne/zielone,
  • parmezan,
  • natka pietruszki,
  • chilli, papryka pepperoni, tymianek.

PRZYGOTOWANIE: Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek, pokrojone w cienkie plastry chorizo i zalewamy winem.  Gotujemy makaron. Dodajemy peperonatę, oliwki, ugotowany makaron i wszystko razem łączymy, delikatnie mieszając. Doprawiamy chilli, solą i tymiankiem. Danie serwujemy posypane parmezanem i natką pietruszki.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *