Fusilli doskonale pasuje do dań, które chcemy odgrzewać. Połączony z wyrazistymi dodatkami, wspaniale smakuje do ostatniego kęsa. Idealna propozycja dla zapracowanych i tych, którzy kochają włoskie klimaty. Podany z lampką lekkiego, wytrawnego wina komponuje się wyśmienicie!
Składniki
- makaron fusilli,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 cebula,
- oliwa z oliwek,
- 1 puszka peperonaty,
- 50 ml białego wina,
- 100 g kiełbasy chorizo,
- 100 g oliwek – czarne/zielone,
- parmezan,
- natka pietruszki,
- chilli, papryka pepperoni, tymianek.
PRZYGOTOWANIE:
Podsmażamy na oliwie cebulę, czosnek, pokrojone w cienkie plastry chorizo i zalewamy winem. Gotujemy makaron. Dodajemy peperonatę, oliwki, ugotowany makaron i wszystko razem łączymy, delikatnie mieszając. Doprawiamy chilli, solą i tymiankiem. Danie serwujemy posypane parmezanem i natką pietruszki.