SKŁADNIKI:
- 1 kg arbuza – obranego ze skóry i oczyszczonego z pestek,
- 3-4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 3 łyżki mielonych migdałów,
- 1 duża cebula lub 2 mniejsze,
- 3 łyżki oliwy z oliwek,
- ocet winny,
- sól i pieprz,
- świeża bazylia.
PRZYGOTOWANIE:
3/4 obranego arbuza, 3 pomidory (jeden zostawiamy na później), migdały, czosnek przeciśnięty przez praskę – blendujemy. Dodajemy przyprawy, oliwę i odrobinę octu. Pozostałą część arbuza, cebule i pomidor – kroimy na drobną kostkę i dodajemy do zblendowanego gazpacho. Całość chłodzimy w lodówce, przez co najmniej 1 godzinę.
Serwujemy posypane drobno posiekaną bazylią.