GAZPACHO ARBUZOWO – CZOSNKOWE

SKŁADNIKI:

  • 1 kg arbuza – obranego ze skóry i oczyszczonego z pestek,
  • 3-4 dojrzałe pomidory obrane ze skórki,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 3 łyżki mielonych migdałów,
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • ocet winny,
  • sól i pieprz,
  • świeża bazylia.

PRZYGOTOWANIE:

3/4  obranego arbuza, 3 pomidory (jeden zostawiamy na później), migdały, czosnek przeciśnięty przez praskę – blendujemy. Dodajemy przyprawy, oliwę i odrobinę octu. Pozostałą część arbuza, cebule i pomidor – kroimy na drobną kostkę i dodajemy do zblendowanego gazpacho. Całość chłodzimy w lodówce, przez co najmniej 1 godzinę.

Serwujemy posypane drobno posiekaną bazylią. 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *