Gazpacho

Gazpacho to zupa wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Nie wymaga gotowania i podawana jest na zimno. Jej klasyczne składniki to pomidory, papryka i świeży ogórek.

Składniki:

  • 300 g pulpy pomidorowej,
  • dwie sztuki papryki czerwonej świeżej, 
  • 90 ml oliwy z oliwek,
  • 100 g ogórka świeżego,
  • 1/3 pęczka bazylii świeżej,
  • 100 ml wody mineralnej 

PRZYGOTOWANIE:

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek kroimy na dowolne mniejsze części. Przekładamy go wraz z papryką i pozostałymi składnikami do miksera, a następnie całoś? miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Serwujemy w bulionówce, udekorowany listkiem świeżej bazylii.

Nasza rekomendacja:

Do zupy możesz podać umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki lub orzechy), które można według uznania dorzucać do zupy.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *