Gazpacho to zupa wywodząca się z kuchni hiszpańskiej. Nie wymaga gotowania i podawana jest na zimno. Jej klasyczne składniki to pomidory, papryka i świeży ogórek.
Składniki:
- 300 g pulpy pomidorowej,
- dwie sztuki papryki czerwonej świeżej,
- 90 ml oliwy z oliwek,
- 100 g ogórka świeżego,
- 1/3 pęczka bazylii świeżej,
- 100 ml wody mineralnej
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek kroimy na dowolne mniejsze części. Przekładamy go wraz z papryką i pozostałymi składnikami do miksera, a następnie całoś? miksujemy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. W razie potrzeby, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Serwujemy w bulionówce, udekorowany listkiem świeżej bazylii.
Nasza rekomendacja:
Do zupy możesz podać umieszczone w osobnych miseczkach dodatki (drobno pokrojone warzywa, jajka, szynkę, oliwki lub orzechy), które można według uznania dorzucać do zupy.
Brzmi naprawdę dobrze, zawsze to coś innego 🙂