Gemista – Pomidory faszerowane ryżem

Rozpoczynamy kolejnym miesiąc z Kuchniami Świata w Restauracjach Olimp! Doszły do nas słuchy, że u wielu z Was ujawniły się domowe talenty kulinarne, dlatego zapraszamy do wspólnego, domowego gotowania przepisów znanej i lubianej KUCHNI GRECKIEJ??!

Kuchnia grecka, to kuchnia prosta, przy tym bardzo aromatyczna, oparta na lokalnych składnikach, które z łatwnością odnajdziecie w polskich sklepach. Pokazuje, że niewiele trzeba by z prostych składników wyczarować bardzo smaczne jedzenie. Dodatkowo, pewnie kilka z podstawowych produktów używanych w tej kuchni macie nawet teraz w swoich lodówkach lub spiżarniach! Warto również pamiętać, że w wielu opracowaniach naukowych tamtejsza dieta została uznana za jedną z najzdrowszych i najbardziej zrównoważonych na świecie. Jako pierwszy zaprezentujemy Wam przepis na gemistę. Sprawdźcie!

  Gemista – Pomidory faszerowane ryżem

Składniki (4 porcje):

    • 1kg pomidorów
    • 125g ryżu białego
    • 25g oliwy z oliwek
    • połówka cytryny
    • szczypta majeranku
    • 150g groszku zielonego mrożonego
    • 1 cebula
    • 3 ząbki czosnku
    • 40g koncentrat pomidorowy
    • 150g cukinii
    • szczypta pieprzu czarnego
    • szczypta soli

PRZYGOTOWANIE: Pomidorów nie obieramy, ale myjemy i wydrążamy środki. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu i studzimy. W tym czasie cebulę i cukinię kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystko przesmażamy na rozgrzanej oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy jeszcze około 5 min, następnie dodając środki z pomidorów i dusimy aż do odparowania płynu. Groszek zielony krótko blanszujemy. Wszystko razem łączymy z ryżem, doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotowy farsz nakładamy do pomidorów, przykrywamy ,,kapeluszami” i pieczemy 10 min w temperaturze 160 stopni.

Po wyciągnięciu z piekarnika nasze gemisty są gotowe do jedzenia!  

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *