Delikatne, aromatyczne z nutą pomidorowo-grzybową. Już sam zapach przyciągnie głodnych domowników, a Wy zostaniecie okrzyknięci mistrzami kuchni. Taka wersja ulubionego dania po prostu musi zagościć w zimowym menu.
SKŁADNIKI:
- 1 główka kapusty,
- 200 g kaszy jęczmiennej,
- 700 g mięsa mielonego wieprzowego,
- 500 g gotowej pulpy pomidorowej,
- 1 cebula, 2 łyżki oleju,
- 1-2 łyżeczki soli,
- 1 łyżka mielonego pieprzu,
- 2 łyżki suszonych, zmielonych grzybów,
- 2 łyżki koperku (może być mrożony).
PRZYGOTOWANIE:
Z kapusty wycinamy głąb i podcinamy dookoła liście, by łatwiej było je ściągać. Kapustę wkładamy do dużego garnka, zalewamy do 3/4 wysokości wodą i gotujemy na wolnym ogniu. Wodę można lekko posolić. Gdy liście kapusty będą obgotowane stopniowo je ściągamy. Kaszę płuczemy 2-3 razy zimną wodą i zalewamy 1 szklanką wody, gotujemy ok. 8 minut. Kasza nie musi być miękka, dojdzie podczas gotowania gołąbków.
Cebulę kroimy w kostkę i smażymy na oleju.
Do miski przekładamy kaszę, mięso, cebulę, dodajemy mielone grzyby, sól, pieprz i całość dokładnie mieszamy – najlepiej ręką. Na każdy liść nakładamy ok. 2-3 łyżki farszu, zawijamy mocno – zaczynamy od dołu, a potem boki. Układamy gołąbki ciasno w garnku. Pulpę pomidorową mieszamy z 1 litrem przegotowanej wody, doprawiamy solą i pieprzem, zalewamy gołąbki, wierzch posypujemy koperkiem. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5h.