Sezon na grillowanie rozpoczął się na dobre. Przygotowaliśmy dla Was najbardziej popularne danie z grilla – pierś z kurczaka. Do tego pasuje najlepiej oczywiście kultowa sałatka z brokułów Olimpu – tutaj w nieco odmienionej wersji. Życzymy smacznego!
Składniki (4 porcje)
- 400 g filetów z piersi kurczaka,
- 4 łyżki marynaty płynnej pikantnej Prymat.
Sałatka brokułowa z migdałami i serem feta
- 2 główki podzielonych na różyczki brokułów,
- 1 pokrojona w wiórki czerwona cebula,
- 1/2 szklanki prażonych migdałów,
- 1/2 szklanki prażonych orzechów nerkowca,
- 100 g pokrojonego w kostkę sera feta,
- 2 łyżki sparzonych rodzynek sułtańskich.
Sos balsamiczny na bazie miodu i musztardy
- 1 op. sosu sałatkowego greckiego Prymat – przygotowanego zgodnie z opisem na opakowaniu,
- 1 łyżka musztardy delikatesowej Prymat,
- 1 łyżka miodu lipowego,
- 2 łyżki białego kremu balsamico.
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone piersi z kurczaka zalewamy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Kurczaka grillujemy lub smażymy na patelni grillowej.
Wszystkie składniki sosu greckiego dokładnie miksujemy i doprawiamy do smaku.
Brokuły należy zalać gorącą wodą, odstawić na 2 minuty, a następnie przelać zimną wodą. Dorzucamy do nich rodzynki, migdały, orzechy i cebulę, mieszamy z sosem greckim, posypujemy serem feta i podajemy z aromatyczną piersią kurczaka.