Grillowanie na patyku – szaszłyki

Grillowe specjały nie muszą ograniczać się do kiełbaski czy karkówki. Kiedy już nasycimy się podstawowymi daniami z rusztu, zaczynamy poszukiwać nowych wyzwań kulinarnych…

Takim prostym i zarazem ciekawym pomysłem są szaszłyki. Co ciekawe, szaszłyk nie pochodzi wcale, jakby się mogło wydawać, z ojczyzny barbecue – Stanów Zjednoczonych.  Pochodzący z centralnej Azji szaszłyk, to sposób przyrządzania potrawy polegający na nabijaniu kawałków mięsa.

Dziś szaszłyki znane są na całym świecie i przybierają ciekawe formy – od tradycyjnych szaszłyków bazujących na mięsie i warzywach, po szaszłyki z owoców w czekoladzie. Jednak szaszłyki w grillowej kuchni polskiej cieszą oko nie tylko ciekawymi kombinacjami smaków, ale też feerią apetycznych kolorów. Choć wymagają nieco więcej przygotowań niż inne dania z grilla, zawsze są dobrym pomysłem na urozmaicenie grillowego menu. Wystarczy pokroić składniki w kawałki, nabić na szpadkę, przyprawić i grillować.

Dzięki nieograniczonym możliwościom łączenia składników szaszłyki mogą być jednocześnie połączeniem smaków mięsa, ryb, warzyw, owoców i grzybów.  Obok tradycyjnych składników – boczku, karkówki, cebuli czy pieczarek można spróbować bardziej egzotycznych dodatków, takich jak ananas czy krewetki. A nawet tofu – składnik równie tajemniczy, co modny.

Bądźcie na bieżąco i czytajcie Kulinarnego Doradcę. Przepisy na przepyszne, warzywno-mięsne szaszłyki pojawią się już wkrótce na naszym blogu!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *