Ten słynny meksykański sos na bazie awokado może posłużyć między innymi jako dodatek do tortilli, dip do nachosów, pasta do kanapek… Tak naprawdę ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia, a że ta jest spora, guacamole z pewnością szybko się nam się nie znudzi. Do tego sos jest prosty w przygotowaniu, smaczny i pożywny. Same zalety.
Składniki (4 porcje):
- bardzo miękkie awokado (2 sztuki),
- limonka (1 sztuka),
- papryczka jalapeño (1/2 ),
- czosnek (1 ząbek),
- cebula szalotka (1 sztuka),
- pomidor bez pestek i skórki (1 sztuka),
- świeża kolendra (ok. 1 garść),
- sól, pieprz (do smaku).
Przygotowanie:
Wyciągamy miąższ awokado za pomocą łyżki i skrapiamy go sokiem z limonki. Papryczkę jalapeño przekrawamy na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Podobnie czynimy z cebulą szalotką. Awokado w misce blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy papryczkę i cebulę, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wsypujemy świeżą kolendrę (jest niezbędna do uzyskania charakterystycznego smaku sosu). Odstawiamy, czekamy pół godziny… i gotowe! Tak, naprawdę już można jeść:)
Porada:
- Szef Kuchni restauracji Olimp radzi, aby pestkę z obranego awokado wrzucić do przygotowanego guacamole – dzięki temu miąższ awokado obecny w guacamole i odpowiedzialny za wspaniałą, głęboką zieleń nie ściemnieje.
- Zamiast papryczki jalapeño, ostrość można regulować dodając inną, ostrzejszą paprykę, lub dla łagodniejszego smaku – dodać jej trochę mniej. Fani ognistych doznań mogą poeksperymentować z papryką habanero.
- Jak poradzić sobie z szybko ciemniejącym owocem awokado? Odpowiedź TUTAJ.