Guacamole

Ten słynny meksykański sos na bazie awokado może posłużyć między innymi jako dodatek do tortilli, dip do nachosów,  pasta do kanapek… Tak naprawdę ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia, a że ta jest spora, guacamole z pewnością szybko się nam się nie znudzi. Do tego sos jest prosty w przygotowaniu, smaczny i pożywny. Same zalety.

Składniki (4 porcje):

  • bardzo miękkie awokado (2 sztuki),
  • limonka (1 sztuka),
  • papryczka jalapeño (1/2 ),
  • czosnek (1 ząbek),
  • cebula szalotka (1 sztuka),
  • pomidor bez pestek i skórki (1 sztuka),
  • świeża kolendra (ok. 1 garść),
  • sól, pieprz (do smaku).

 

Przygotowanie:

Wyciągamy miąższ awokado za pomocą łyżki i skrapiamy go sokiem z limonki. Papryczkę jalapeño przekrawamy na pół i usuwamy pestki, a następnie kroimy w drobną kostkę. Podobnie czynimy z cebulą szalotką. Awokado w misce blendujemy lub dokładnie rozgniatamy widelcem. Dodajemy papryczkę i cebulę, wyciśnięty czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wsypujemy świeżą kolendrę (jest niezbędna do uzyskania charakterystycznego smaku sosu). Odstawiamy, czekamy pół godziny… i gotowe! Tak, naprawdę już można jeść:)

Porada:

  • Szef Kuchni restauracji Olimp radzi, aby pestkę z obranego awokado wrzucić do przygotowanego guacamole – dzięki temu miąższ awokado obecny w guacamole i odpowiedzialny za wspaniałą, głęboką zieleń nie ściemnieje.
  • Zamiast papryczki jalapeño, ostrość można regulować dodając inną, ostrzejszą paprykę, lub dla łagodniejszego smaku – dodać jej trochę mniej. Fani ognistych doznań mogą poeksperymentować z papryką habanero.
  • Jak poradzić sobie z szybko ciemniejącym owocem awokado? Odpowiedź TUTAJ.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *