Gulasz z ciecierzycy

Przyszła wiosna, a z nią nowe, świeże przepisy. Gulasz bez mięsa? Jasne, że tak! Gulasz z ciecierzycy to świetny wegetariański odpowiednik dla wszystkich, którym znudził się już gulasz tradycyjny.

Składniki (4 porcje):

  • 200 g suszonej ciecierzycy,
  • 5 dojrzałych pomidorów,
  • 2 cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 pęczki natki pietruszki,
  • 500 g selera naciowego,
  • 0,5 l bulionu warzywnego,
  • 100 ml oliwy z oliwek,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • pieprz,
  • chili cayene. 

PRZYGOTOWANIE:

Ciecierzycę płuczemy, następnie zalewamy ją wodą i moczymy ok.12 godzin. Po upływie czasu ciecierzycę odcedzamy w rondelku. Podgrzewamy na patelni oliwę z oliwek, następnie dodajemy do niej posiekaną cebulę i czosnek. Pomidory obieramy ze skórki i kroimy w kostkę, następnie one również lądują na patelni. W międzyczasie przygotowujemy bulion warzywny. Łączymy zawartość patelni z bulionem i całość dusimy przez ok. 30 min. Kroimy seler naciowy i paprykę i dorzucamy je do naszego dania. Dusimy jeszcze kilka minut. Potrawę doprawiamy wedle uznania.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *