CIASTO:
- 3 szklanki mąki,
- 1 szklanka ciepłej wody,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżka rozpuszczonego masła,
- 1 łyżeczka soli,
- olej roślinny do smażenia.
FARSZ:
- 5-6 średnich ziemniaków gotowanych,
- 1 szklanka mrożonego groszku,
- 2 cebule,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu),
- 1 łyżeczka curry,
- 1 łyżeczka kolendry mielonej,
- 1/3 łyżeczki chili w proszku,
- 1 łyżka soku z limonki lub cytryny,
- starty imbir – kostka ok. 3 cm lub łyżeczka suszonego,
- 1 mała, czerwona papryczka chili – jeśli nie mamy, można zwiększyć ilość chili w proszku,
- 1 łyżka masła.
SOS MIĘTOWY:
- 2 spore garście listków świeżej mięty,
- 200 g jogurtu greckiego (bałkańskiego) lub naturalnego,
- starta skórka z cytryny,
- 1 łyżka soku z cytryny.
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, do miękkości. Odcedzamy i rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków jak na purée i odstawimy do ostygnięcia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na maśle do zeszklenia, wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku. Wsypujemy przyprawy: curry, chili w proszku, kolendrę, tarty imbir i kmin rzymski. Mieszamy i smażymy jeszcze minutę. Cebulę z przyprawami dodajemy do ziemniaków. Wyciskamy i dodajemy sok z cytryny. Papryczkę chili rozkrajamy, wyjmujemy gniazda nasienne i wyskrobujemy pestki, a następnie kroimy ją w mini-kosteczkę – jak najdrobniej i dodajemy do farszu. Farsz dokładnie mieszamy. Na końcu – do wymieszanego farszu – dodajemy szklankę mrożonego groszku i jeszcze raz mieszamy. Farsz jest gotowy.
Z wszystkich składników należy zagnieść ciasto, a następnie włożyć je do lodówki. Odrywamy od niego kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Wałkujemy cienko na kształt koła i przecinamy na dwa półkola. Bierzemy każdą połówkę do ręki i zlepiamy ze sobą prosty brzeg tak, aby powstał stożek bez dna. Nakładamy farsz i zlepiamy brzegi formując trójkąt. Pierożki smażymy przez ok. 3 minuty w bardzo gorącym oleju – w rondelku lub frytkownicy.
Składniki na sos miętowy miksujemy na gładką masę i podajemy do naszych pierożków.