Jak zdrowo pić, czyli o sokach owocowych, warzywnych i popularne smoothies

Witaminy są potrzebne człowiekowi niezależnie od pory roku, ale owoce i warzywa najbardziej lubimy wiosną, gdy są najświeższe, kuszą swoją intensywnością kolorów i działają cuda dla naszych zmęczonych szarą zimą organizmów. Wspaniałym źródłem witamin są soki i smoothies, których jest tak wiele, że każdy znajdzie idealny smak dla siebie.

Soki mają różne pochodzenie i różną jakość – od podejrzanie tanich soków kupowanych  w marketach, do najlepszych i najzdrowszych soków jednodniowych. O jakości nie zawsze decyduje cena, ale ważny jest skład – soki wytwarzane są naturalnie przez wyciskanie, rozwadnianie skoncentrowanego soku lub, co najgorsze, tylko przy użyciu dodatków naturalnych soków, w oparciu o aromaty owocowe. Dlatego nie zapominajmy o czytaniu składu podanego na opakowaniu lub pytajmy wytwórcę o stosowane przez niego metody produkcji. Pamiętajmy, że gdy znamy skład – możemy wybrać ten sok, który ma najwięcej wartości odżywczych. Dlatego czasem warto odkurzyć sokowirówkę i dać zajęcie blenderowi. Choć najprościej jest oczywiście zajrzeć do restauracji Olimp i zobaczyć, co tym razem serwują nasi szefowie kuchni!

Oto najlepsze dla zdrowia soki:

  • marchewkowy – bomba witaminowa, doskonały na poprawę wzroku (duża ilość witaminy A), ożywia organizm (witamina C), a dzięki wysokiej zawartości karotenu -poprawia kondycję skóry i jej koloryt – przyspiesza i utrwala naturalną opaleniznę. Jest wspaniałą bazą do mieszanek, pasują do niego zarówno dodatki pikantne – jak np. seler naciowy czy słodkie – jabłka, maliny lub banany;
  • pomarańczowy – najpopularniejszy i jeden z najzdrowszych, bogaty w witaminy C i B9. To przykład soku, który najlepiej smakuje świeżo wyciśnięty i z miąższem – w takiej postaci zawiera duże ilości wapnia, obniża ciśnienie i poziom cholesterolu. Jego popularność opiera się na łatwości przetwarzania i szerokiej dostępności owoców pomarańczy, które zależnie od gatunku i miejsca pochodzenia mają odrobinę inny smak – od słodkich kubańskich przez kalifornijskie przysmaki Amerykanów, aż do krwistoczerwonych pomarańczy sycylijskich;
  • z czarnej porzeczki – zawiera magnez, potas, fosfor i żelazo oraz dużo błonnika i rekordowe ilości witaminy C. Ma mnóstwo dobroczynnych właściwości jak żaden inny sok, ale nie trafia w każdy gust. Charakterystyczny, cierpki smak porzeczek wynika z wysokiej zawartości garbników – substancji przeciwzapalnych i mocno oczyszczających organizm. Poza tym sok ten wspomaga przepływ krwi, odtruwa i pomaga w problemach przewodu pokarmowego;
  • jabłkowy – jego wygląd i wartości odżywcze zależą od sposobu pozyskania i gatunku jabłek. Jednodniowy sok jabłkowy wygląda zupełnie inaczej niż ten oczyszczany, z kartonu. Jest bogatym źródłem błonnika i bazą najbardziej lubianych połączeń – pasuje do niego sok z mango, kaktusa, buraka, imbiru i wielu innych. Warto go pić także dlatego, że jest naszą dumą narodową – Polska jest numerem jeden światowego eksportu jabłek;
  • pomidorowy – tu niespodzianka, wartość odżywcza pomidorów rośnie wraz ze stopniem ich przetworzenia. Dlatego sok pomidorowy naprawdę jest zdrowszy niż sam pomidor. Zawiera duże ilości likopenu, substancji chroniącej organizm przed nowotworami, potas – zbawienny dla zmęczonych mięśni i witaminy A, C i K. Wybierając gotowy sok pomidorowy należy zwrócić szczególną uwagę na zawartość soli (im mniej tym lepiej, jak we wszystkich produktach), a gdy wyciskamy go sami – dodajmy odrobinkę oleju.

Alternatywą dla soków są smoothies – gęste koktajle z surowych owoców i jarzyn, które przygotowujemy w blenderze, najczęściej bez dodatku mleka, cukru czy soli. Wybór jest ogromny – można łączyć ze sobą wszystkie owoce i warzywa, jakie mamy pod ręką, aż znajdziemy połączenie idealne. Smoothies podbijają serca Polaków od kilku lat a najchętniej wybieranymi duetami są pomarańcza z mango, jabłka z kiwi i pomidor z selerem.

W Olimpie dbamy o jakość naszych soków i smoothies przygotowując je dla Was na miejscu i na zamówienie. Zapraszamy do Restauracji Olimp w Software Park Avia (ul. Życzkowskiego 20, Kraków), gdzie na miłośników zdrowego odżywiania czekają specjały naszych mistrzów kuchni.

zdrowozolimpem-overlay1

KKG1-1-e1425845714881

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *